Auschwitz vzrok za novi rusko-poljski spor

Na sporni "nacionalni razstavi SZ", ki so jo v Varšavi zaprli že leta 2004, so bili kot Rusi predstavljeni ljudje z območij pod okupacijo Sovjetske zveze.

Objavljeno
05. april 2007 09.00
Varšava – Poljska se je ostro odzvala na trditve moskovskega časopisa Kommersant, da je bila iz neznanega vzroka zaprta »nacionalna razstava SZ« v muzeju nekdanjega nacističnega taborišča Auschwitz-Birkenau. Iz Varšave so sporočili, da so razstavo zaprli že leta 2004, ker so bili na njej kot Rusi predstavljeni državljani neruske narodnosti z območja predvojne Poljske in baltskih republik, ki jih je leta 1939 okupirala Sovjetska zveza.

O konfliktu so obvestili tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je januarja leta 2005, v času komemoracije bo 60. obletnici osvoboditve Auschwitza, obiskal zaprti sovjetski paviljon. Z odprtjem preurejenega paviljona se ni strinjal niti mednarodni upravni odbor Auschwitza, ki mu predseduje nekdanji poljski minister za zunanje zadeve Wladyslaw Bartoszewski.

»Stališče Rusije zbuja vtis, da gre za špekuliranje na račun nesreče v taborišču Auschwitz usmrčenih Judov, poljskih državljanov,« je izjavil Bartoszewski. Protestom so se pridružili tudi zgodovinarji, ki Rusiji zamerijo, ker ne prizna statusa žrtev genocida tisočem ubitih poljskih oficirjev, pokopanih v Katynskem gozdu. Že v Jelcinovem času so bili objavljeni dokumenti, ki pričajo o odgovornosti Stalina in njegovih najbližjih sodelavcev za ta zločin.