Avstralija ne bo izročila osumljenca za vojne zločine

Avstralsko zvezno sodišče je ugodilo pritožbi Dragana Vasiljkovića glede zahteve Zagreba za njegovo izročitev zaradi suma vojnih zločinov. Vasiljkovića tako ne bodo izročili.

Objavljeno
02. september 2009 12.52
Avstralske oblasti so na podlagi hrvaške tiralice prijele Dragana Vasiljkovića alias kapetana Dragana
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Zagreb - Avstralsko zvezno sodišče je ugodilo pritožbi bivšega poveljnika posebnih srbskih vojaških enot v času vojne na Hrvaškem Dragana Vasiljkovića glede zahteve Zagreba za njegovo izročitev zaradi suma vojnih zločinov. Sodišče je ocenilo, da obstaja "realna možnost za pristransko sojenje" na Hrvaškem.

"Obstaja upravičeni sum, da bo lahko kaznovan ali zaprt, ter da bi mu lahko odvzeli osebno svobodo na temelju njegove nacionalnosti ali političnih stališč," so hrvaški mediji danes povzeli oceno avstralskega sodnika Geoffreya Flicka. Avstralsko zvezno sodišče je sicer februarja letos zavrnilo Vasiljkovićevo pritožbo potem, ko je sodišče Novega Južnega Walesa leta 2007 ocenilo, da ni ovir za njegovo izročitev.

 

Zagreb sumi Vasiljkovića, ki je na Hrvaškem znan tudi kot "kapetan Dragan", da je sodeloval v vojnih zločinih proti civilistom, hrvaškim vojakom in zapornikom. Avstralske oblasti so ga prijele 20. januarja 2006 na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je razpisala Hrvaška.

 

Vasiljković je bil od takrat v zaporu v Sydneyju, iz katerega so ga danes spustili, je poročal Jutarnji list na svoji spletni strani. Časnik dodaja, da bo Vasiljković, ki ga v Avstraliji poznajo kot Daniela Sneddena, pod nadzorom avstralske policije do petka, ko bo potekel rok za pritožbo Hrvaške na odločitev sodišča.

 

Tožilstvo v Šibeniku med drugim 54-letnega kapetana Dragana bremeni kršitve ženevskih konvencij od leta 1991 do leta 1993 na območju Knina in Benkovca. V obtožnici ga bremenijo tudi načrtovanja napada na policijsko postajo na območju Gline leta 1991, za omenjena kazniva dejanja pa je predvidena 20-letna zaporna kazen, navaja Večernji list na svoji spletni strani. Vasiljković je sicer priznal, da je bil poveljnik srbskih enot na Hrvaškem, zanikal pa je sodelovanje v zločinih, za katere ga bremenijo.

 

Vasiljković je bil rojen v Beogradu, v otroštvu pa se je z družino preselil v Avstralijo. Leta 1991 se je vrnil v Srbijo in je bil poveljnik srbskih paravojaških skupin, ki so sodelovale v vojni na Hrvaškem.