Avstralija prevzema vodilno finančno vlogo

Avstralija se je povzdignila na drugo mesto lestvice svetovnih finančnih centrov, čemur je najbolj botrovala svetovna finančna kriza, ki je dodobra ohromila sicer tradicionalne finančne velesile.

Objavljeno
11. oktober 2009 10.56
Sydney operna hiša
Da. O./STA
Da. O./STA
New York - Medtem ko je svetovna finančna kriza ohromila tradicionalne finančne velesile, pa je Avstralijo povzdignila na drugo mesto lestvice svetovnih finančnih centrov, takoj za Veliko Britanijo. S tem je v letu dni napredovala za 11 mest, ugotavlja Svetovni gospodarski forum v ta teden objavljenem poročilu o finančnem razvoju 2009.

ZDA, ki so lani zasedale vrh lestvice, so se morale letos zadovoljiti zgolj s tretjim mestom, predvsem zaradi nižjih ocen za finančno stabilnost ter šibkejšega bančnega sektorja. Nemčije in Francije med prvimi desetimi državami letos ni več.

 

Svetovni finančni forum je poročilo o finančnem razvoju tokrat pripravil drugič. Vanj je uvrstil 55 držav z najbolj razvitim finančnim sistemom in kapitalskim trgom, ocenjeval pa je med drugim institucionalno in poslovno okolje, finančno stabilnost ter velikost in globino kapitalskega trga.

 

Tako ZDA kot Velika Britanija sta dobili izredno slabe ocene za finančno stabilnost - London se je uvrstil na 37. mesto, New York pa na 38. med ocenjevanimi 55 državami.

 

Finančna kriza je občutno poslabšala uvrstitev številnih držav na lestvici, vendar je Avstralija izjema. Eden od avtorjev poročila James Bilodeau je povedal, da je Avstralija edina med desetimi najvišje uvrščenimi državami, ki je napredovala po lestvici navzgor.