Avstralsko razsodišče: Qantasova letala naj poletijo

Avstralska vlada si je prizadevala, da bi z odločbo sodišča družbo Qantas prisilila, da letala znova pošlje v zrak.

Objavljeno
30. oktober 2011 08.48
Posodobljeno
30. oktober 2011 08.56
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si

Canberra − Avstralsko razsodišče (Fair Work Australia) je potem, ko so se na nujni seji v Melbournu zbrali predstavniki letalske družbe, sindikatov in vlade, odredilo konec spora med podjetjem in sindikatom in s tem konec prepovedi letenja. Stavka kabinskega osebja letalskega prevoznika Qantas se mora nemudoma prekiniti.

Odločitev avstralskega letalskega prevoznika Qantas, da zaradi stavke zaposlenih prizemlji celotno floto, bi po mnenju strokovnjakov lahko uničila dobro ime družbe in vplivala tudi na avstralski turizem. Avstralska premierka Julia Gillard je po pisanju BBC dejala, da se mora spor med letalsko družbo in sindikati nujno končati.

Poteza letalskega prevoznika, ki je zadnjih 90 let skrbno negoval sloves zanesljivosti in varnosti je presenetil vse, vključno z avstralsko vlado, konkurenčnimi letalskimi družbami in sindikati. Najhuje pa so jo odnesli potniki − na letališčih po vsem svetu jih je včeraj obtičalo okoli 70.000 −, saj je družba polete od Londona pa vse do Bangkoka odpovedala brez kakršnega koli predhodnega opozorila.

S potezo so nezadovoljni tudi v avstralski zvezi pilotov. Njen predsednik Richard Woodward je dejal, da je ta bila dobro premišljena in da ni naključje, da prihaja dan potem, ko so direktorju letalske družbe Alanu Joyceu potrdili zvišanje plače. »Alan Joyce resnično misli, da je Qantas njegova igrača v igri s piloti in delavci.«

Prisiljene so bile ukrepati tudi avstralske oblasti, zaskrbljene nad odločitvijo ene največjih letalskih družb na svetu. Vlada si tako prizadeva, da bi z odločbo sodišča družbo Qantas prisilila, da letala znova pošlje v zrak.

Prizemljitev letal avstralsko gospodarstvo sicer vsako uro stane več deset milijonov dolarjev, družba Qantas pa je izgube beežila že pred tem − zaradi večmesečne stavke in ostalih ukrepov sindikatov je vsak teden namreč izgubila 11 milijonov evrov.