Avstralija v ognju

Požari na jugu Avstralije, s katerimi se bori več tisoč gasilcev, so v zadnjem tednu v zvezni državi Viktorija uničili že več kot 400.000 hektarov površin.

Objavljeno
13. december 2006 11.47
Požari še vedno niso pod nadzorlom
Melbourne - Požari na jugu Avstralije, s katerimi se bori več tisoč gasilcev, so v zadnjem tednu v zvezni državi Viktorija uničili že več kot 400.000 hektarov površin, kar je skoraj 60 odstotkov več kot meri Luksemburg. Požari so se razplamteli tudi na otoku Tasmanija in v zvezni državi Novi južni Wales, vendar pa je najhuje v Viktoriji, kjer ognjeni zublji divjajo na območju več kot 3700 kvadratnih kilometrov, poraslem s hitro vnetljivim grmičevjem in gozdom.

Avstralija se trenutno bori z najhujšo sušo v zadnjem stoletju, ki izsušuje gozd in grmičevje, s tem pa nastajajo ogromna območja, ki so vnetljiva kot škatlica vžigalic. "Ti požari so eni najhujših zaradi hude suše. Sezona požarov se je letos začela zelo zgodaj, in kaže da bo poletje dolgo in težko," je dejal Kevin Monk iz urada za okolje (DSE).

Avstralija bo za pomoč pri krotenju požarov zaprosila tudi sto gasilcev iz ZDA, ki se bodo pridružili približno 4000 prostovoljnim avstralskim gasilcem. Pri gašenju sicer uporabljajo tudi 48 letal.