Avstraliji se bliža "popolna nevihta"

Avstraliji se bliža huda nevihta, ki grozi z razdejanjem. Meteorologi opozarjajo na visoke hitrosti vetra in močno deževje.

Objavljeno
04. januar 2007 16.01
Sydney - Oblasti v jugozahodni Avstraliji se pripravljajo na najhujše, saj je območje dosegla huda nevihta, ki grozi, da bo razvila veter s hitrostjo do 120 kilometrov na uro. Ostanki tropskega ciklona Isabel so se namreč nad južno obalo zahodne Avstralije združili z območjem nizkega pritiska ter ustvarili pogoje za "popolno nevihto", kot ta vremenski pojav označujejo meteorologi. Do popoldneva je tako danes na tem območju padlo že skoraj 100 milimetrov padavin.

"Kaže, da bo zvečer prišlo do najvišjih hitrosti vetra, preden se bo območje nizkega zračnega pritiska pomaknilo proti jugovzhodu," je ocenila avstralska vremenoslovka Caroline Bojarski.

V obalnem mestu Esperance je od 9. ure zjutraj po lokalnem času padlo že 90 milimetrov dežja, pred polnočjo pa pričakujejo še nadaljnjih 90 milimetrov. Nekaj mestnih ulic je zaradi poplav zaprtih, zamašeni odtoki pa ogrožajo tudi domove ljudi, je povedal tiskovni predstavnik gasilcev Mike Venn.

V nekoliko vzhodnejšem mestu Baladonia je padlo 134 milimetrov dežja oziroma dvakrat več od največje količine padavin, ki jih je to mesto doslej prejelo v enem samem dnevu. Bolj proti jugu pa je padec 75 milimetrov dežja k prekinitvi rudarjenja prisilil dva rudnika niklja podjetij.