Avstralska premierka bi uran zdaj prodajala tudi Indiji

Julia Gillard je pristojne v državi pozvala k umiku prepovedi prodaje urana Indiji.

Objavljeno
15. november 2011 12.28
Posodobljeno
15. november 2011 12.58
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Sydney - Avstralska premierka Julia Gillard je v kolumni, objavljeni v National Times, zapisala, da ni smiselno prodajati uran Kitajski, Japonski in Združenim državam, ne pa tudi Indiji.

Laburistična stranka premierke Gillardove je leta 2008 uvedla prepoved prodaje urana Indiji, ker ta ni podpisala sporazuma o neširjenju jedrskega orožja.

»Čas je, da posodobimo našo platformo in okrepimo vezi z dinamično in demokratično Indijo,« je zapisala premierka Gillardova.

Avstralija poseduje okoli 40 odstotkov znanih svetovnih zalog urana in z njim zalaga približno 20 odstotkov svetovnega trga. Država sama nima jedrskih obratov, a omogoča izvoz urana v miroljubne namene.

New Delhi, glavno mesto države, ki že leta izvaja jedrski program tako v civilne kot vojaške namene, je zavrnil podpis sporazuma o neširjenju, rekoč da je ta diskriminatoren, ker dovoljuje posedovanje jedrskega orožja samo tistim državam, ki so ga preizkušale pred letom 1967. Kljub temu pa je Indija nedavno z Združenimi državami podpisala sporazum o medsebojnem sodelovanju pri razvijanju civilnega jedrskega programa.