Avstrija pred volitvami: »Frizerji vseh dežel, združite se!«

Danes se bodo prvaki opozicije še zadnjič pred nedeljskimi volitvami soočili na javni televiziji.

Objavljeno
25. september 2013 19.52
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Zadnje soočenje med glavnima­ kandidatoma za vodenje vlade­ pred nedeljskimi volitvami v Avstriji je končno prineslo nekaj več ostrine. Sedanji kancler Werner Faymann, socialdemokrat, in njegov nasprotnik Michael Spindelegger iz ljudske stranke sta sicer ostala na »ti«, a sta si izmenjala nekaj glasnih očitkov.

Če so bila prejšnja soočenja glavnih tekmecev tokratnih parlamentarnih volitev precej uglajena, v Avstriji so jih opisovali celo kot »božanje«, je bilo tokratno soočenje na avstrijski javni televiziji ORF ostrejše. »Predolgo si že v kanclerski pisarni, čas je, da odideš!« je v žaru borbe Spindelegger zabrusil svojemu formalno nadrejenemu v sedanji vladi. »Ti sploh ne veš, kako ljudje živijo!« mu je vrnil Faymann.

Nasprotnika sta se sporekla glede predloga socialdemokratov, da bi določili minimalno plačo v višini 1500 evrov bruto. Temu je v imenu gospodarstva in konkurenčnosti nasprotoval prvak ljudske stranke Spindelegger, nakar se je v razpravo vmešala namišljena frizerka kot prispodoba običajnega delavca oziroma delavke.

Delavska dilema

Faymann, ki se je v skladu s svojo socialdemokratsko doktrino postavil na stran pravic delavcev, je namreč dilemo predstavil na primeru frizerke, ki zasluži 1300 evrov in zato ne more preživeti. »Ne boš mi očital, da frizerki ne privoščim 1500 evrov plače!« je nasprotoval Spindelegger. Faymann mu je vrnil, da si ne zasluži kanclerskega položaja, če zagovarja logiko »manj kot ljudje zaslužijo, bolje bo za gospodarstvo«. »1500 evrov ni veliko,« je vztrajal Faymann. Boj za pravice navidezne frizerke je po sporočilih na spletnih časopisih sodeč precej zabaval gledalce, eden je napisal: »Frizerji vseh dežel, združite se!«

Sogovornika sta se dotaknila tudi Evropske unije, pri čemer je Spindelegger poskušal povezati program svoje ljudske stranke z zmagovito nemško kanclerko Angelo Merkel oziroma njeno obljubo »nič novih davkov«. Kancler Faymann je spomnil, kot že velikokrat, da velja Avstrija v Uniji za zgled uspešne države, kar je seveda pripisati sedanji (njegovi) vladi.

Pri davkih se je Faymann previdno zavzel za večjo obdavčitev najbogatejših, za tako imenovani davek milijonarjev. »Najbogatejšemu odstotku prebivalcev ne moremo reči kar preprosto državljani. Seveda so državljani, a se razlikujejo,« je pojasnjeval Faymann, medtem ko je Spindelegger opozoril na izkušnjo Francije, iz katere so po njegovem zaradi dodatne obdavčitve bogatašev ti umaknili za 70 milijard evrov premoženja. Prvak ljudske stranke bi bogataše raje pritegnil k financiranju skupnih projektov, na primer laboratorijev na univerzah.

Konkurenta sta v torek na ORF govorila še o šolstvu in dvigovanju upokojitvene starosti, vendar na teh področjih ni bilo velike razlike v stališčih.

Poslanska matematika

V dneh pred odločilno nedeljo v Avstriji vse bolj ugibajo, kakšna bo nova vladajoča koalicija. Do zdaj je veljalo, da je najverjetnejše nadaljevanje sedanje velike rdeče-črne koalicije socialdemokratov in ljudske stranke, vendar zadnje ankete kažejo, da lahko strankama zmanjka glasov za večino v parlamentu. Ljudski stranki na drugem mestu priljubljenosti diha za ovratnik svobodnjaška stranka, ki ima le odstotek ali dva manj podpore, blizu parlamentarnega praga pa se gibljeta kar dve stranki, zaradi česar se lahko matematika delitve poslanskih mandatov precej ­spremeni.

Po zadnji anketi, narejeni v ponedeljek, bi socialdemokrati dobili 27 odstotkov glasov, ljudska stranka 23 odstotkov, svobodnjaki 21, Zeleni 14, nova stranka Team Stronach šest, prav tako nova stranka Neos pa štiri, s čimer bi se za las prebila v parlament. Gibanje za prihodnost Avstrije bi s tremi odstotki izpadlo, kot tudi komunisti in pirati, ki jim ankete napovedujejo po en odstotek glasov.

S takšnim izidom bi imeli največji stranki dovolj glasov za samostojno oblikovanje koalicije. Če bi v parlament prišlo tudi Gibanje za prihodnost Avstrije in bi svobodnjaki dobili odstotek več glasov na račun ljudske stranke, kar je napovedala dva dni starejša anketa, bi se poslanski mandati drugače razporedili in največji stranki ne bi imeli potrebne večine.

V tem primeru bi se jima v koaliciji najverjetneje pridružila še ena manjša stranka. Kot najverjetnejša partnerica se omenja stranka Zelenih, ki se je letos zelo dobro odrezala predvsem na deželnih volitvah. Njena predsednica Eva Glawischnig je napovedala, da so pripravljeni vstopiti v vlado.