Avstrijce skrbi Krško

V sosednjih Sloveniji, Madžarski, Slovaški, Češki, Nemčiji in Švici so jih obdali z jedrskimi elektrarnami in vsaj štiri od šestnajstih po prepričanju avstrijskih strokovnjakov stojijo na potresnih tleh, med njimi tudi slovensko Krško.

Objavljeno
14. marec 2011 20.29
Barbara Kramžar, Dunaj
Barbara Kramžar, Dunaj
Dunaj – Ko gre za jedrske elektrarne, bi lahko Avstrijci zdaj vsemu svetu dejali: »Saj smo vam rekli!« Pred dobrimi tridesetimi leti so z referendumom onemogočili nuklearko Zwentendorf in so tudi ob zadnjem preporodu zagovornikov jedrske energije ostali pri svojem, kljub temu pa tudi sami ne morejo biti brez skrbi. V sosednjih Sloveniji, Madžarski, Slovaški, Češki, Nemčiji in Švici so jih obdali z jedrskimi elektrarnami in vsaj štiri od šestnajstih po prepričanju avstrijskih strokovnjakov stojijo na potresnih tleh, med njimi tudi slovensko Krško.

A tudi Avstrijci nimajo povsem čiste vesti, del električne energije, ki jo uvažajo, namreč izvira tudi iz jedrskih elektrarn, ki jih sicer tako zavzeto kritizirajo, poleg tega pa kljub vsemu vodnemu in drugemu bogastvu ne kaže, da bodo do leta 2020 dosegli 34-odstotni delež oskrbe iz alternativnih virov energij, kakor so se zavezali pred evropsko komisijo. Po vsem, kar se dogaja na Japonskem, verjetno ni več čas za politična prerekanja, ampak za iskanje skupnih rešitev. Avstrijci namreč poudarjajo, da na potresnih prelomnicah stojijo slovenska nuklearka Krško, slovaški Mochovce in Bohunice ter nemška Neckarwestheim, zato takšne katastrofe, kakršno je zdaj mogoče napovedovati na Japonskem, tudi v srednji Evropi ni mogoče povsem izključiti.
Niklas Schinerl iz organizacije Greenpeace še zlasti za Krško opozarja, da potresi z magnitudo šeste stopnje niso redki, večji potres pričakujejo najpozneje v dvesto letih. A tudi druge okoliške jedrske elektrarne avstrijskih poznavalcev ne pomirjajo, Neckarwestheim v bližini Stuttgarta je že močno zastarela, poleg tega se na območju dogajajo nenadne vdrtine: pred nekaj meseci se je neka hiša kratko malo vdrla v zemljo. In Mochovce, prav tako na potresnem območju, imajo samo en zaščitni plašč namesto dveh.

Avstrijski minister za okolje Nikolaus Berlakovich zdaj zahteva »stresni test« za vse evropske jedrske elektrarne, iz avstrijske Koroške pa je spet slišati zahteve po zaprtju Krškega. Tako ne razmišlja le deželna svobodnjaška vlada, ampak tudi zeleni, socialdemokrati in tudi predstavniki koroških Slovencev. »Katastrofa na Japonskem mora nujno pripeljati do spremembe miselnosti v energetski politiki,« je predsednik Enotne liste Vladimir Smrtnik pozval Evropsko unijo, naj omogoči kontinuirani izstop iz jedrske energije.