Avstrijci nezadovoljni z Gusenbauerjem

Novi socialdemokratski avstrijski kancler Alfred Gusenbauer, je položaj prevzel z veliko nižjo priljubljenostjo med volivci od svojega predhodnika Wolfganga Schuessla iz ljudske stranke.

Objavljeno
12. januar 2007 13.23
Opozicijski voditelj Alfred Gusenbauer
Dunaj - Novi socialdemokratski avstrijski kancler Alfred Gusenbauer , je položaj prevzel z veliko nižjo priljubljenostjo med volivci od svojega predhodnika Wolfganga Schuessla iz ljudske stranke. Samo 29 odstotkov vprašanih namreč meni, da je Gusenbauer boljši od svojega predhodnika, medtem ko je 55 odstotkov vprašanih s predsednikom SPOe nezadovoljnih, kažejo rezultati ankete Gallupovega inštituta, ki jo danes objavlja avstrijski dnevnik Oesterreich.

Levica Gusenbauerju predvsem očita, da ni izpolnil predvolilnih obljub in da je OeVP preveč popuščal pri oblikovanju vlade, za katero sta se stranki v ponedeljek vendarle uspele dogovoriti. Vlada je v četrtek nato pred predsednikom države Heinzem Fischerjem tudi zaprisegla.

Rezultati tudi kažejo, da se je OeVP prvič po lanskih parlamentarnih volitvah prebila v vodstvo po priljubljenosti. Podporo ji je namenilo 36 odstotkov vprašanih, medtem ko jih je zmagovalcu volitev SPOe 35 odstotkov.
Na volitvah 1. oktobra lani so socialdemokrati slavili s 35,3 odstotka podpore, medtem ko je OeVP podprlo 34,3 odstotka volivcev.