Avstrijska ljudska stranka izziva zmagovalko

Prvak ljudske stranke Michael Spindelegger: Vse je mogoče, volivci najbolj podpirajo veliko koalicijo.

Objavljeno
30. september 2013 22.43
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Nova rdeče-črna koalicija socialdemokratov in ljudske stranke ni gotovo dejstvo, so včeraj v ljudski stranki izzvali zmagovalko volitev. Ljudska stranka, druga najmočnejša v Avstriji, ima močen pogajalski adut – ni zavrnila sodelovanja s svobodnjaki.

Prvi mož ljudske stranke Michael Spindelegger je bil na volilno nedeljo zvečer dvoumen: »Vse je mogoče,« je odgovoril na vprašanje, kakšna bo prihodnja vladajoča koalicija. Popustil ni niti po vztrajanju novinarja in ni izključil sodelovanja z nobeno stranko.

Ali je to le »napenjanje mišic« in utrjevanje pogajalskih izhodišč pred koalicijskimi pogajanji, bodo pokazali prihodnji dnevi, vsekakor pa je na potezi zmagovalna stranka, njen prvak Werner Faymann ima mandat za sestavo koalicije. Vodja poslanske skupine ljudske stranke Karlheinz Kopf je včeraj povedal, da bo treba spremeniti »stil in vsebino« vladanja, saj so volivci dali jasno sporočilo, da s sedanjim delom niso zadovoljni. Svoje je dodal šef koroške ljudske stranke Gabriel Obernosterer, ki ocenjuje, da sodelovanje s svobodnjaki, Stronachom ali stranko Neos ni izključeno.

Koalicija z disciplino

Po drugi strani je kancler Faymann napovedal, da se bodo najprej lotili pogajanj z ljudsko stranko, brez hkratnih pogovorov z drugimi strankami. Cilj je doseči novo veliko koalicijo z »visoko skupno disciplino«. Takšno koalicijo podpira največ Avstrijcev, je pokazala anketa inštituta Hajek – 23 odstotkov vprašanih. Šestnajst odstotkov jih želi trojno koalicijo obeh strank in zelenih, trinajst pa jih podpira desno usmerjeno koalicijo ljudske stranke, svobodnjakov in Team Stronach.

Z 27,1-odstotno podporo je socialdemokratska stranka dosegla najslabši volilni rezultat po drugi svetovni vojni, Faymann je kljub temu zadovoljen. Prvo mesto »ni samoumevno«, je po objavi rezultatov poudaril dosedanji avstrijski kancler, ki namerava Avstrijo še naprej voditi »z zanesljivo roko«.

Tudi nekdanji slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina meni, da bo z delom nadaljevala dosedanja velika koalicija. Zgodovinsko slab rezultat obeh doslej vladajočih socialdemokratov in Ljudske stranke niti ni tako slaba novica, saj sta obe stranki skupaj dobili minimalno večino in bo naslednja vlada bolj ali manj enaka, to pa pomeni nadaljevanje dosedanje politike v Avstriji, ki ni bila slaba. Avstrija ima najnižjo stopnjo brezposelnosti v Uniji in je dobro premostila krizo evra, meni Geržina. »Vsi drugi scenariji bi bili precej rizični in negotovi,« je opozoril. Analiza dunajske univerze je po Geržinovih besedah pokazala, da je bilo 55 odstotkov volilnih obljub iz leta 2008 uresničenih, kar je velik odstotek.

Dodal je, da bi ljudska stranka v kakršnikoli drugi povezavi, na primer s svobodnjaki ali Teamom Stronach, precej izgubila na naslednjih volitvah in bi lahko postala tretja ali zgolj četrta politična stranka v državi, zdaj pa je razlika med največjima strankama precej majhna. Okoli štiri odstotke večja podpora svobodnjaški stranki na tokratnih volitvah je po Geržinovih besedah odraz strahov, ki v Avstriji prevladujejo že desetletja, predvsem do tujcev. Z letošnjo okoli 20-odstotno podporo je stranka dosegla maksimum in na naslednjih volitvah najverjetneje ne bo dobila več kot toliko, je prepričan nekdanji veleposlanik na Dunaju.