Avstrijska pravljica: 1500 evrov minimalne plače

Predvolilna tekma v Avstriji ni ravno ostra. Ali največji stranki že pripravljata teren za veliko koalicijo?

Objavljeno
29. avgust 2013 20.43
BRDO pri KRANJU, 26.08. 2009, avstrijski kancler Werner Faymann. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Dunaj − Dober mesec pred parlamentarnimi volitvami se volilna­ vročica v Avstriji stopnjuje. Za prvakoma največjih strank je prvo televizijsko soočenje, Zeleni svarijo pred kradljivo sprego­ velike koalicije, svobodnjaki se predvidljivo spravljajo na tujce, milijarderju Stronachu pa grozi afera.

Predsednik socialdemokratske stranke in kancler v sedanji vladi Werner Faymann ter Michael Spindelegger, vodja ljudske stranke in podkancler v vladi velike rdeče-črne koalicije, sta se med prvim 'spopadom' pred televizijskimi kamerami po mnenju komentatorjev bolj ali manj »božala«. Prave ostrine ni bilo, nastal je vtis, kot da pripravljata teren za naslednjo veliko koalicijo – ne nazadnje sta se v dvournem duelu tovariško tikala.

Kljub temu je bolje izpadel kancler Faymann, ki je nastopil bojevitejše, kar je presenetljivo, saj je pobuda ponavadi na »izzivalcu«, so zapisali pri avstrijskem časopisu Der Standard. Osrednje teme pogovora so bile gospodarstvo, davki, delovna mesta ter šolstvo. Faymann je energično odbil kritiko nasprotnika glede previsokih stroškov dela (socialdemokrati napovedujejo uzakonitev minimalne plače v višini 1500 evrov). »To ni breme, ampak nuja, ki si jo država lahko privošči. Smo druga najbogatejša država EU,« je povedal Faymann.

Na sklepno vprašanje, kaj je njuna najpomembnejša osebna lastnost za vodenje vlade, je Spindelegger izbral svoj optimizem, s katerim bi motiviral Avstrijce in tako omogočil hitrejšo gospodarsko rast. Kancler Faymann pa je izpostavil svojo sposobnost vodenja v kriznih časih in napovedal, da bo naredil Avstrijo pravičnejšo.

Veliko več bojevitosti v kampanji so pokazali Zeleni. Prepričani so, da so časi velikih rdeče-črnih koalicij s spornim proporcionalnim deljenjem funkcij v politiki, gospodarstvu in drugih z oblastjo povezanih sistemih preteklost. »Časi kradljivega tovarišijskega gospodarstva so končani,« je na nedavnem zborovanju stranke povedal poslanec Rolf Holub. Avstrija po njihovem potrebuje »vladanje brez pohlepa in zlorab oblasti«, Zeleni pa so po njegovem v deželnih vladah dokazali svojo zavezanost varovanju okolja ter transparentni in pošteni politiki. Predsednica stranke Eva Glawischnig je napadla sedanjo vlado in napovedala vstop Zelenih v morebitno novo koalicijo, pri čemer je izključila možnost sodelovanja s svobodnjaki in novo stranko Team Stronach.

»Azilni prevaranti morajo oditi!«

Medtem ko je ob začetku kampanje Svobodnjaška stranka presenetila s pozitivnim sloganom »Ljubi svojega bližnjega« in govorila o »običajnih« temah, kot so davki, stanovanja in zaposlitve, so zdaj znova, tako kot pred petimi leti, v svoja prizadevanja za pridobitev glasov »uvedli« tujce. Tokrat njihovi plakati pozivajo k odhodu »azilnih prevarantov«. »Azilni prevaranti morajo oditi, tega rdeče-črna koalicija noče razumeti,« so zapisali.­ Predsednik stranke Heinz-Christian Strache je zadovoljen, da so njihova volilna gesla pritegnila toliko pozornosti. Poleg azilantov so na plakatih svobodnjaške stranke še kritike vladne politike do bank, »špekulantov« in »bankrotiranih držav«, ki jim ne bi namenili »niti centa«. »Najprej bomo pomagali v domovini,« so zapisali.

Črni oblaki se zgrinjajo nad najmlajšo avstrijsko politično stranko, lani ustanovljeno Team Stronach kanadskega milijarderja Franka Stronacha. Njegov koncern Magna je namreč vpleten v afero nakupa letal eurofighter, pri kateri so politiki ljudske in svobodnjaške stranke nekdanje vlade Wolfganga Schüssla in Jörga Haiderja očitno prejeli podkupnino proizvajalcev lovskih letal EADS. Na dan so namreč prišli dokazi, da so bile pogodbe o protidobavah, v katerih je sodelovala Magna, ponarejene oziroma da so bili ti posli fiktivni. Do zdaj se je o sporni vlogi Magne v aferi Eurofighter le špekuliralo, v sredo pa je poslanec Zelenih Peter Pilz predstavil novinarjem dokaze o petih domnevno ponarejenih pogodbah v skupni vrednosti 39,4 milijona evrov iz let od 2002 do 2005. Stronach sicer po mnenju Pilza o zadevi ni bil obveščen. Zeleni so v predvolilnem slogu zahtevali, naj Avstrija od koncerna EADS zahteva vračilo denarja, zadevo pa naj bi po njihovem preiskala tudi parlamentarna preiskovalna komisija.

Stranki Franka Stronacha so javnomnenjske raziskave pred temi razkritji napovedovale slabih deset odstotkov glasov, s čimer bi se kot peta, najmanjša stranka uvrstila v parlament. Vodilno mesto s približno 27 odstotki podpore imajo socialdemokrati, ljudska stranka si lahko obeta približno 25 odstotkov glasov, svobodnjaška približno 20, Zeleni pa 13 odstotkov glasov. Volitve bodo 29. septembra.