Avstrijske volitve: zmaga socialdemokratom

V Avstriji so po rezultatih vzporednih volitev zmagali socialdemokrati (SPÖ), ki so dobili 26, 4 odstotka glasov.

Objavljeno
28. september 2013 22.07
AUSTRIA/
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Rezultati vzporednih volitev v Avstriji:

SPÖ 26, 4 odstotka
ÖVP 23,8 odstotka
FPÖ 22,4 odstotka
Grüne 11,2 odstotka
Team Stronach 6,0 odstotka
Neos 4,7 odstotka

BZÖ se s 3,7 odstotki ni uvrstil v parlament.

Socialdemokrati z dosedanjim kanclerjem Wernerjem Faymannom na čelu imajo z drugouvrščeno Ljudsko stranko (ÖVP) dovolj poslanskih sedežev, da bosta lahko vladali še naprej.

Na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2008 je stranka prejela 29,3-odstotno podporo.

Glede na leto 2008 je padla tudi podpora ÖVP. Leta 2008 je uživala 26-odstotno podporo volivcev.

V parlament bosta, kot kaže, vstopili dve novi stranki. Preboj je uspel stranki Team Stronach milijarderja Franka Stronacha in liberalni stranki Neos Hansa Petra Haselsteinerja, ustanovitelja gradbenega koncerna Strabag.

 

***

Danes v Avstriji potekajo parlamentarne volitve, na katerih se glavni stranki, socialdemokratska in ljudska, borita za ohranitev večine, ki bi jima omogočila nadaljnje samostojno sovladanje.

Za nekoga, ki si je obetal senzacionalna razkritja, spolne škandale in udarce pod pasom, je bila avstrijska predvolilna kampanja dolgočasna. Ni bilo govora o mladoletnih prostitutkah, kot je razvpita Berlusconijeva Ruby, ni se razkrilo izvenzakonsko razmerje med predsednikom vlade in njegovo vodjo kabineta kot na Češkem ali pa fotografije nočnega izleta z mlado asistentko, kakor se je to pred kratkim ponesrečilo slovaškemu predsedniku vlade Robertu Ficu.

Ne, avstrijska kampanja je bila vzor spodobnosti, v ospredju so bile teme, ki se tičejo slehernega avstrijskega državljana: socialna varnost, prihodnost pokojnin, gospodarski položaj Avstrije, izobraževanje, delovna mesta in davki.

Glavna protikandidata, sedaj sodelavca v vladi, socialdemokrat Werner Faymann (kancler) in Michael Spindelegger iz ljudske stranke (podkancler), sta do konca kampanje vztrajala na ti, čeprav sta se med zadnjim soočenjem nekoliko sporekla. Še več, na prejšnjih duelih sta bila tako blaga drug do drugega, da so komentarji njune nastope opisali tudi kot božanje.

O luknji pa nič

Dejstvo je, da ne enemu ne drugemu, rivalstvu navkljub, ni bilo v interesu pogrevati neprijetnih tem, saj bi s tem zaradi soodgovornosti sovladanja umazala tudi lastno podobo. Luknja v bančnem sektorju, na primer, je bila med kampanjo skorajda tabu tema, čeprav se bo morala Avstrija po volitvah soočiti z orjaško izgubo, ki so jo pridelale zdaj že podržavljene banke. Samo razvpita Hypo banka bo menda požrla astronomskih 15 milijard evrov, vse banke skupaj pa še enkrat toliko. Veliko govora ni bilo niti o korupciji, to temo so najraje načenjali Zeleni, saj so prav oni na Koroškem s trmastim vztrajanjem odločilno prispevali k razkrivanju korupcije pri prodaji nekoč koroške Hypo banke. Zeleni so tudi največ govorili o v Avstriji skoraj vseprisotnem principu proporc, ko se položaji v javnem sektorju, pa tudi v velikih z državno povezanih firmah, delijo po strankarskem ključu.

So si pa avstrijske politike privoščili v medijih in na spletu, kjer so med drugim predelali strankarske predvolilne plakate. Geslu socialdemokratov »Borimo se za vsako delovno mesto« so dodali pripis - »če imate našo strankarsko knjižico!«, pripis k podobi kanclerja Wernerja Faymanna »Viharni časi - mirna roka« pa so spremenili v »Viharni časi - frizura je zdržala«, po zgledu znane reklame za lak za lase. Kanclerjeva vedno brezhibna frizura je bila še večkrat predmet šaljivih komentarjev. Lahka tarča je bil tudi kanadski milijarder Frank Stronach z močnim ameriškim naglasom in nerodnim izražanjem.

Osrednje vprašanje letošnjih volitev torej je, ali bo obema največjima strankama, socialdemokratski in ljudski, uspelo zbrati dovolj poslanskih mandatov za samostojno sovladanje, ali pa bosta morali v koalicijo vzeti še tretjo partnerico. To bo znano že danes zvečer, saj bo avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner neuradne končne rezultate sporočila že okoli 19.30.