Avstrijski preiskovalci bodo Sanaderja zaslišali v petek

Preiskovalci avstrijskega državnega tožilstva za boj proti korupciji bodo nekdanjega hrvaškega premiera Iva Sanaderja v zvezi z sumom pranja denarja zaslišali v Salzburgu ta petek.

Objavljeno
03. februar 2011 14.59
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Salzburg - Zaslišanje, ki bi moralo biti danes, so po pisanju STA namreč prestavili zaradi organizacijskih razlogov, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejal Sanaderjev odvetnik Werner Suppan. Zaslišanje Sanaderja naj bi potekalo od 8. ure zjutraj do poldneva v prostorih pravosodnih oblasti v Salzburgu.

Petkovo zaslišanje je sicer nadaljevanje zaslišanja, ki se je začelo 23. decembra lani prek videokonference. Sanader je takrat vse obtožbe v zvezi s pranjem denarja, glede katerega je prijavo zoper njega podala ena od tirolskih bank, odločno zanikal. Na njegovih računih oziroma računih njegovih družinskih članov v Avstriji naj bi sicer ležalo okoli 1,3 milijona evrov, piše STA.
Kot je danes povedal Sanaderjev odvetnik, pričakujejo, da bodo očitke glede pranja denarja brez težav pojasnili. Ob tem je pojasnil, da je bivši hrvaški premier dobro zaslužil s svojim političnim udejstvovanjem v Avstriji in drugih državah.

»Za kar je zaslužil v Avstriji, je v Avstriji tudi plačal davek,« je zatrdil Suppan. Ob tem je sicer izrazil nezadovoljstvo, ker hrvaške oblasti odvetnikom na Hrvaškem še vedno onemogočajo vpogled v dokumentacijo, ki obremenjuje njegovega klienta. Iz tega razloga Sanader tudi ni privolil v poenostavljeni postopek izročitve Hrvaški, saj bi mu to lahko škodovalo v postopku.

Nekdanji hrvaški premier je v priporu v Salzburgu od 10. decembra lani, ko so ga prijeli v Avstriji na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je za njim razpisala Hrvaška zaradi suma vpletenosti v korupcijo. Osumljen je, da je z drugimi storilci oškodoval državni proračun za najmanj šest milijonov evrov.

Poleg že omenjene preiskave v zvezi s sumi pranja denarja, glede česar je prijavo vložila tirolska banka, se Sanader sooča tudi z obtožbami o vpletenosti v domnevne sumljive posle s koroško banko Hypo Alpe Adria. Višje deželno sodišče v Linzu je 20. januarja zavrnilo Sanaderjevo pritožbo na pripor, zaradi česar ostaja v priporu v Salzburgu vsaj še do 18. marca, še piše STA.