Azijske države po vzoru EU

Voditelji Združenja držav jugovzhodne Azije, ki se srečujejo na vrhu na Tajskem, so razpravljali o načrtih, po katerih bi se države Vzhodne Azije združile v zvezo po vzoru Evropske unije in tako "vodile svet".

Objavljeno
24. oktober 2009 18.33
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Bangkok  - Voditelji Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean), ki se ta konec tedna srečujejo na vrhu na Tajskem, so danes razpravljali o načrtih, po katerih bi se države Vzhodne Azije združile v zvezo po vzoru Evropske unije in tako "vodile svet".

Japonski premier Jukijo Hatojama je na vrhu kolege iz regije danes pozival, naj naredijo korak naprej pri oblikovanju vzhodnoazijskega bloka in tako izkoristijo prednost držav z območja, ki v primerjavi z Zahodom v globalni gospodarski krizi okrevajo mnogo hitreje.

"Smiselno bi bilo, da bi si želeli Vzhodne Azije, ki bi vodila svet," je menil Hatojama, ki je položaj japonskega premiera zasedel pred mesecem dni. Ta novi blok bi vključeval 10 članic Aseana (Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajska in Vietnama) in regionalne partnerje - Kitajsko, Japonsko, Južno Korejo, Indijo, Avstralijo in Novo Zelandijo, so razkrili japonski viri.

Predlog Hatojame na vrhu v prestižnem tajskem letovišču Hua Hin je sicer sprožil razprave o tem, ali naj se takšnemu bloku pridružijo tudi ZDA. Hatojama je dejal, da je zavezništvo med Tokiom in Washingtonom temelj japonske politike, a je hkrati pozval države v regiji, "naj poskušajo čimbolj zapolniti vrzeli in razkole, ki obstajajo med azijskimi državami".

Voditelji Asean so že pred tem razpravljali o načrtih, po katerih bo do leta 2015 oblikovali lastno politično in gospodarsko skupnost za Jugovzhodno Azijo. Članice združenja so v petek tudi oblikovale prvo komisijo za človekove pravice, pri čemer pa so takoj naletele ostre kritike, saj so aktivistom za človekove pravice prepovedali udeležbo na srečanju.

Združenje je danes na vrhu tudi pozvalo Mjanmar, naj v letu 2010 izpelje svobodne in pravične volitve, pri čemer pa niso omenili zaprte opozicijske voditeljice Aung San Suu Kyi. Asean se je zaradi odsotnosti pritiska na mjanmarsko hunto glede osvoboditve Aung San Suu Kyi že v preteklosti soočilo s kritikami. V danes sprejeti izjavi so voditelji še zapisali, da se mora Severna Koreja v polnosti podrediti zavezam iz resolucij Varnostnega sveta ZN, in pozvali k pogovorom o razorožitvi, ki bi se jih udeležilo več držav.

Vrh je bil tudi priložnost tudi za dvostranske pogovore, pa tudi prepire. Kitajski premier Wen Jiabao se je na srečanju z indijskim kolegom Manmohanom Singhom ob robu vrha dogovoril, da bosta skušala zmanjšati razhajanja pri že leta trajajočem ozemeljskem sporu.

Peking je pred časom izražal ostro nasprotovanje nedavnemu obisku Singha v državi Arunachal Pradesh, ki leži ob meji med državama in zaradi katere sta se Peking in New Delih leta 1962 zapletla v vojno. Prav tako so v kitajski prestolnici v teh dneh ostro kritizirali napoved, da bo to sporno indijsko državo prihodnji mesec obiskal tibetanski vrhovni verski voditelj dalajlama.

"Strani sta se dogovorili, da bosta nadaljevali pogovore s ciljem, da dosežeta pravično in za obe sprejemljivo rešitev," so ob današnjem srečanju med Singhom in Wenom po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua povedali kitajski viri.

Za razliko od Indije in Kitajske pa ni nikakršnega uspeha prineslo srečanje med gostiteljico vrha Tajsko in njeno sosedo Kambodžo, ki sta ostali vsaka na svojem bregu glede usode ubežnega nekdanjega tajskega premiera Thaksina Shinawatre. Kamboški premier Hun Sen je namreč Thaksinu ponudil položaj svojega gospodarskega svetovalca.