Ban Ki Mun: Poročilo bo potrdilo uporabo kemičnega orožja v Siriji

Generalni sekretar Ban Ki Mun je napovedal, da pričakuje, da bo poročilo pripisalo krivdo za napad vladnim silam.

Objavljeno
13. september 2013 21.03
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si

New York − Združeni narodi bodo objavili poročilo strokovnjakov, ki bo potrdilo, da je bilo v Sirijo uporabljeno kemično orožje, poroča Al Džazira.

Kot poroča tiskovna agencija AFP, pa je generalni sekretar OZN Ban Ki Mun napovedal, da pričakuje, da bo poročilo pripisalo krivdo za napad vladnim silam. Dodal je še, da je »Asad izvedel številne zločine proti človečnosti.«

Inšpektorji ZN so obtožbe o uporabi kemičnega orožja v Siriji preiskovali na terenu. Poročilo naj bi predstavili prihodnji teden.

ZDA so večkrat poudarjale, da je uporaba kemičnega orožja »rdeča črta«, katere prekoračitev bi spremenila stališče ZDA glede morebitnega vojaškega napada v Siriji, po napadu 21. avgusta pa so zagrozile z napadom. Napetost je uspela umiriti Rusija, ki je predstavila načrt, v skladu s katerim bi sirski režim prepustil nadzor nad kemičnim orožjem mednarodni skupnosti.

V luči tega predloga je Damask v četrtek pri ZN že vložil dokumente za formalen pristop Sirije h konvenciji o prepovedi razvoja, proizvodnje, kopičenja in uporabe kemičnega orožja ter o njegovem uničenju. S tem pa ni prepričal Francije, ki je bila poleg ZDA edina jasno pripravljena posredovati v Siriji.

»Napovedi sirskega režima so zagotovo zelo priročne, a tudi zelo nezadostne,« je danes poudaril tiskovni predstavnik francoskega ministrstva Philippe Lalliot. Francija tako vztraja pri resoluciji Varnostnega sveta ZN. Ta je nujna, ker je »po svoji naravi zavezujoč tekst,« poudarja Lalliot.