Ban Ki Mun pozval Karadžića in Mladića k predaji

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je med obiskom haškega sodišča pozval Karadžića in generala Maldića k predaji.

Objavljeno
01. februar 2007 17.07
Ban KI Mun in nizozemski premier Jan Peter Balkenende
Haag - Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je danes med obiskom sedeža Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije pozval haaška obtoženca Radovana Karadžića in Ratka Mladića, naj se predata sodišču "v njuno lastno dobro ter v korist mednarodnega miru in pravice". Za mednarodni mir in blaginjo je nujno potrebno napraviti konec nekaznovanosti vojnih zločincev, je še dejal Ban Ki Mun.


Generalni sekretar ZN se je v Haagu sestal s predsednikom haaškega sodišča Faustom Pocarjem in glavno tožilko sodišča Carlo Del Ponte. Na sodišču so nezadovoljni, ker ne morejo dokončati svojih nalog zaradi pomanjkanja sodelovanja s sodiščem s strani vpletenih, je še ocenil Ban.

Po podatkih sodišča naj bi se bivši vojaški voditelj bosanskih Srbov Mladić, ki je obtožen tudi za genocid, skrival v Srbiji, nekdanji politični vodja bosanskih Srbov Karadžić, ki je prav tako obtožen za genocid, pa mestoma v Srbiji in v BIH. Del Pontejeva je med sredinim obiskom v Bruslju zaradi tega negativno ocenila sodelovanje Srbije in Republike srbske s sodiščem.

Ban Ki Mun se bo danes na Nizozemskem srečal še z nizozemskim premierom Janom Petrom Balkenendejem in s kraljico Beatrix.