Ban Ki Mun prijavil 1,2 milijona dolarjev premoženja

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je kot prvi na njegovem položaju v zgodovini javno objavil vrednost svojega premoženja, kar je njegov predhodnik Kofi Anan vztrajno zavračal.

Objavljeno
28. januar 2007 10.27
Generalni sekretar Kofi Anan na turneji po Bližnjem vzhodu
New York - Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je v petek kot prvi na njegovem položaju v zgodovini javno objavil vrednost svojega premoženja, kar je njegov predhodnik Kofi Anan vztrajno zavračal. Premoženje Ban Ki Muna in njegove soproge Yoo Soon Taek je lani po podatkih urada za etična vprašanja ZN znašalo skupaj najmanj 1,2 milijona dolarjev. Ban Ki Mun se je za to potezo odločil, da se pokaže kot zgled etičnega obnašanja v ZN.

Kofi Anan je svoje premoženje skrival do konca in čeprav je lani septembra predal podatke uradu za etična vprašanja, ni dovolil objave. Ban Ki Munovi dokumenti kažejo, da sta imela z ženo v Južni Koreji lani v lasti nepremičnine vredne med 1,1 in 2,25 milijona dolarjev. Na treh bančnih računih pa med 110.000 do 250.000 dolarjev. Ban Ki Mun pa je lani kot zunanji minister Južne Koreje zaslužil med 50.000 do 100.000 dolarjev.