Ban na bližnjevzhodnji turneji

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v sklopu svoje prve turneje po Bližnjem vzhodu, danes prispel v Egipt kjer se je že sestal z zunanjim ministrom Ahmedom Abulom Gejtom.

Objavljeno
23. marec 2007 19.44
Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon
Kairo - Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je v četrtek v Iraku začel svojo prvo turnejo po Bližnjem vzhodu, je danes prispel v Egipt kjer se je že sestal z zunanjim ministrom Ahmedom Abulom Gejtom. V soboto se bo srečal še s predsednikom Hosnijem Mubarakom.

Zahodne pobude na Bližnjem vzhodu

V Egiptu se bo v soboto mudila tudi ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice, ki se bo z zunanjimi ministri Egipta, Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov in Jordanije pogovarjala o arabski bližnjevzhodni mirovni pobudi.

Sudanska kriza

Kot je povedal tiskovni predstavnik egiptovskega zunanjega ministrstva Alaja al Hadidi, sta se Ban in Gejt med drugim pogovarjala o situaciji v Iraku in Libanonu, o razvoju dogodkov v Sudanu oziroma krizi v sudanski pokrajini Darfur ter o vlogi, ki jo lahko pri tem odigrajo Združeni narodi. Ban je v Kairo prispel iz Iraka, ki ga je v četrtek obiskal nenapovedano, v okviru svojega dvodnevnega obiska v Egiptu pa se bo sestal še z Mubarakom in generalnim sekretarjem Arabske lige Amrom Muso.

Iz Egipta bo nato Ban odpotoval naprej v Izrael, na palestinska ozemlja in v Jordanijo. Po Jordaniji bo odpotoval v Rijad, kjer bo na otvoritvenem zasedanju nagovoril udeležence vrha Arabske lige, nato pa bo predvidoma v sredo odpotoval še v Libanon. V nedeljo se bo Ban v Jeruzalemu pogovarjal z Riceovo, ki z obiskom v Egiptu v soboto prav tako začenja turnejo po državah Bližnjega vzhoda.

Kot je pred začetkom turneje pojasnila tiskovna predstavnica ZN Michele Montas, Ban vidi "ponovno dinamiko v diplomaciji v arabskem svetu" in želi "izraziti svojo podporo prizadevanjem za ponovni zagon bližnjevzhodnega mirovnega procesa". Do "poplave" diplomacije na Bližnjem vzhodu prihaja po tem, ko je Izrael izrazil ponovno pripravljenost na pogovore o sicer že pet let stari arabski mirovni pobudi.

Pobuda, ki jo je leta 2002 predstavila Savdska Arabija, predvideva splošno priznanje Izraela s strani arabskih držav oziroma popolno normalizacijo odnosov v zameno za umik Izraela z vseh območij, ki jih je zasedel od leta 1967.