Ban na nenapovedanem obisku v Libiji

Generalni sekretar ZN je nove libijske oblasti pozval, naj zavarujejo orožje, ki ga je nakopičil Gadafi.

Objavljeno
02. november 2011 16.34
Posodobljeno
02. november 2011 16.44
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Tripoli − Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je danes pripotoval na nenapovedan obisk Libije, prvi po padcu dolgoletnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija. V libijski prestolnici se je sešel s predstavniki Narodnega prehodnega sveta in predstavniki civilne družbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ban je nove libijske oblasti pozval, naj hitro uvedejo nadzor nad morebiti še nezavarovanim orožjem, ki ga je v času svoje dolgoletne vladavine nakopičil polkovnik Gadafi. Med zalogami so namreč tudi protiletalske rakete, ki bi lahko zrušile civilna letala, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Varnostni svet Združenih narodov je Libijo sicer že pred dnevi pozval, na poskrbi, da takšno orožje ne bo pristalo v rokah teroristov ali ostalih oboroženih skupin. Poleg tega je nove libijske oblasti še pozval, naj uničijo zaloge kemičnega orožja.

Italijanska letala znova letijo v Libijo

Italija je z današnjim dnem postala prva članica Evropske unije, katere potniška letala so po več mesecev trajajoči državljanski vojni, ki se je končala s smrtjo polkovnika Gadafija, znova začela leteti v Libijo. V Tripoliju je danes tako pristalo letalo družbe Alitalia, ki je iz Rima pripeljalo okoli sto potnikov, med njimi diplomate in verske voditelje. Pred tem so v Libijo že začela leteti družbi Turkish Airlines in EgyptAir.