Obama: ZDA bodo preprečile jedrsko oborožitev Irana

Obama je govor na splošni razpravi 67. zasedanja GS ZN začel z opisom pred dvema tednoma ubitega veleposlanika ZDA.

Objavljeno
25. september 2012 17.20
Posodobljeno
25. september 2012 17.20
UN-GENERAL ASSEMBLY-UN
Boris Čibej, New York
Boris Čibej, New York

New York - Ljudje si ne želijo, da bi Združeni narodi zgolj odsevali razdeljeni svet, ampak hočejo, da najdejo rešitve za probleme, kakršna je »regionalna katastrofa z globalnimi posledicami« v Siriji, je bilo sporočilo govora, s katerim je generalni sekretar ZN Ban Ki Mun otvoril splošno razpravo na letošnji generalni skupščini ZN. O Siriji je govoril tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je svoj nastop posvetil protiameriškim demonstracijam po islamskem svetu. Obsodil je tako protiislamsko propagando kot nasilne odzive nanjo, hkrati pa je opozoril oblasti v Teheranu, da bo Washington naredil vse za preprečitev njihovega jedrskega oboroževanja.

Ban Ki Mun je že pred začetkom razprave povedal, da bo sirska kriza glavna točka razprav na letošnjem shodu okoli 120 voditeljev z vsega sveta, med katerimi je tudi slovenski premier Janez Janša, ki bo v četrtek predstavil pobudo o učinkovitejšem preprečevanju genocidov. Od kar se je lani marca v Siriji začela njihova različica »arabske pomladi«, je bilo po podatkih nekaterih nevladnih organizacij ubitih že več kot 29.000 ljudi, »brutalno kratenje človekovih pravic pa se še vedno nadaljuje«, je povedal generalni sekretar ZN, ki je za nasilje okrivil »zlasti vladne, a tudi opozicijske sile«. O tem, kaj se dogaja v Siriji, je že v ponedeljek varnostnemu svetu poročal posebni odposlanec ZN za to državo Lahdar Brahimi, ki je po pogovoru za zaprtimi vrati izjavil: »Razmere so izjemno slabe. In se še slabšajo.« Tudi Brahimi je razočaran nad sirsko opozicijo, ki da je tako politično kot vojaško preveč razcepljena, da bi lahko enotno nastopila proti oblastem predsednika Bašarja al Asada. A diplomat, ki je zamenjal prejšnjega, neuspešnega mednarodnega sirskega posrednika Kofija Anana, je optimističen: »Po mojem bomo naredili preboj v ne tako daljni prihodnosti.«

V zadnjih 18 mesecih je iz Sirije pobegnilo več kot 260.000 prebivalcev, več kot 1,2 milijona pa jih je po ocenah ZN postalo beguncev znotraj lastne države. V državi, ki jo je pred državljansko vojno napadla že suša, bi okoli 2,5 milijona ljudi nujno potrebovalo humanitarno pomoč. Največje žrtve so otroci. Po nekaterih podatkih je bilo doslej ubitih kakih 2000 otrok, britanska humanitarna organizacija Save the Children pa je v ponedeljek objavila srhljivo in podrobno poročilo o mučenju, zapiranju, ugrabljanju in zlorabljanju otrok med sirsko državljansko vojno.

»Ko smo danes tukaj spet zbrani, ponovno pravimo, da mora režimu Bašarja al Asada nastopiti konec, če hočemo končati trpljenje sirskega naroda,« je izjavil Obama. Ameriški predsednik je večino pozornosti posvetil nasilnim protiameriškim protestom v muslimanskem svetu, ki so izbruhnili zaradi žaljivega filma o islamskem preroku Mohamedu. Ponovil je, da ameriška vlada nima nikakršne povezave s tem 14-minutnim »krutim in odvratnim« posnetkom, čigar sporočilo bi morali po njegovih besedah zavrniti vsi, ki spoštujejo našo skupno človeškost. »Razumemo, zakaj so ljudje užaljeni zaradi tega posnetka, saj je med njimi tudi na milijona naših državljanov,« je povedal Obama. Hkrati pa je poudaril, da ameriška ustava varuje svobodo govora. »Tako kot jaz je tudi večina Američanov, pa ne prepovedujemo krivoverskih pogledov na naša najbolj sveta prepričanja. Še več, kot predsednik in vrhovni poveljnik sprejemam to, da ljudje vsak dan o meni govorijo najhujše reči, in bom vedno branil njihovo pravico, da to počnejo,« je izjavil ameriški predsednik. Prislužil si je aplavz, ko je dodal, da noben govor ne upravičuje nesmiselnega nasilja.

Pač pa se Washington ne bo odpovedal nasilni poti, da bi zaustavil grožnjo iranskega jedrskega oboroževanja, je med vrsicami povedal Obama. Po njegovih besedah bi jedrsko oboroženi Iran ogrozil obstoj Izraela, zmanjšal varnost v Perzijskem zalivu, omajal stabilnost globalne ekonomije, spodbudil jedrsko oboroževalno tekmo v regiji in spodkopal mednarodne pogodbe o neširjenju jedrskega orožja. »Zato bodo ZDA naredile to, kar morajo, da bodo Iranu preprečile, da bi se dokopal do jedrskega orožja,« je zažugal ameriški predsednik.