Bangkok na begu

Tajci so vajeni poplav, vendar je trenutno najhuje to, da ne vedo, kdaj bo konec katastrofe.

Objavljeno
28. oktober 2011 16.09
Posodobljeno
28. oktober 2011 16.20
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking

Bangkok − Tudi danes je več deset tisoč prebivalcev Bangkoka zapustilo svoje domove in zbežalo pred poplavo, ki bi lahko povzročila še več škode zaradi pričakovane morske plime ob koncu tedna. Avtomobili in tovornjaki so zasedli glavne prometne poti iz mesta, vendar ni mogoče ugotoviti, koliko se jih je odločilo za eksodus, ker je oprema za opazovanje prometa poplavljena.

Zaradi zvišanja morske gladine v delti reke Čao Praja bi lahko reka še bolj narasla, zato premierka Jingluk Šinavatra razmišlja o tem, da bi izkopali kanale vzdolž nekaterih ulic v vzhodnem Bangkoku; ukrep je predlagal predsednik Toyotine podružnice na Tajskem, ker so njene tovarne popolnoma potopljene.

Ko je danes voznik taksija na treh kolesih ujel dvometrsko kačo pred Veliko palačo, eno najbolj priljubljenih turističnih točk, je bilo jasno, da bo poplava vplivala tudi na eno od najpomembnejših gospodarskih dejavnosti na Tajskem. Po katastrofi bo vsaj milijon tujih obiskovalcev odpovedalo potovanje v to državo, zato se zdi nemogoče, da bi Tajska dosegla zadani cilj − 19 milijonov turističnih obiskov.

Tajska centralna banka je spremenila napoved o predvideni letošnji gospodarski rasti s prejšnjih 4,1 na 2,6 odstotka, za leto 2012 pa s 4,2 na 4,1 odstotka. Poplavljenih je 10.000 tovarn, brez službe bi lahko ostalo več kot 660.000 ljudi, čeprav je vlada v Tokiu predlagala, da bi več tisoč tajskih delavcev, zaposlenih v japonskih podjetjih na Tajskem, nadaljevalo delo na Japonskem.

Poplave bi lahko uničile četrtino skupne površine riževih polj na Tajskem. Država je ena največjih izvoznic riža, zato bi se lahko cene žita na azijskih trgih močno dvignile.

Tajci so vajeni poplav, vendar je trenutno najhuje to, da ne vedo, kdaj bo konec katastrofe. Jingluk Šinavatra je v četrtek razglasila petdnevne počitnice, da bi lahko ljudje reševali življenja in dragocenosti. Hkrati je povedala, da bi se lahko voda v Bangkoku zadrževala več tednov, najhujši val pa pričakujejo šele v soboto. Nihče še ne ve, kdaj se bo drama končala.