Bangladeška vlada krepi robocope

Med protesti opozicije, ki v Bangladešu zahteva reformo volilne zakonodaje in preložitev za 22. januar napovedanih volitev, vlada namešča več deset tisoč vojakov s širokimi pooblastili.

Objavljeno
10. januar 2007 14.20
V BAngladešu izbruhnili protesti.
Daka - Medtem ko se v Bangladešu nadaljujejo protesti opozicije, ki zahteva reformo volilne zakonodaje in preložitev za 22. januar napovedanih volitev, vlada v tej državi namešča več deset tisoč vojakov s širokimi pooblastili, ki bodo lahko aretirali protivladne protestnike. Kot je povedal predstavnik notranjega ministrstva, bo namestitev več kot 60.000 vojakov, ki bodo 35.000 volišč varovali pred morebitnimi napadi opozicijskih aktivistov, končana še danes.

Današnja namestitev vojakov sledi vpoklicu posebnih policijskih enot za ohranjanje javnega miru ter paravojaških obmejnih enot, s čimer hoče vlada zatreti množične proteste proti napovedanim splošnim volitvami. Opozicija, ki je že napovedala bojkot volitev, pravi, da so spremembe, ki jih zahteva - med njimi imenovanje novih uradnikov volilne komisije -, ključne za izvedbo svobodnih in poštenih volitev.

Namestitev vojakov pomeni sicer dokaj običajen ukrep pred volitvami, ki pa ga kritizirajo skupine za zaščito človekovih pravic, saj menijo, da bi lahko vojaki zlorabili svoja pooblastila. Notranje ministrstvo nasprotno vztraja, da bodo vojaške enote zgolj "preprečevale zločine, zagotavljale nemotene gospodarske dejavnosti, pobirale nezakonito orožje ter zagotovile, da bodo volitve potekale v primernem vzdušju".

Medtem pa se je v bližini predsedniške palače v prestolnici Daka tudi danes, podobno kot že v minulih dneh, zbralo na tisoče nasprotnikov volitev 22. januarja. Kakih 6500 policistov je območje, na katerem se je zbralo okoli 50.000 protestnikov, zaprlo z barikadami iz bodeče žice. Da bi preprečili morebitno nasilje, so prepovedali nošenje vseh predmetov, ki bi jih bilo mogoče uporabiti kot orožje. V protestih v minulih dneh je bilo ranjenih več kot 100 ljudi.

Opozicija pod vodstvom Lige Awami vladajočo Bangladeško nacionalno stranko (BNP), ki je oktobra lani prevzela vodenje prehodne vlade, obtožuje, da skuša z imenovanjem pristranskih volilnih uradnikov ter seznamom volilnih upravičencev z več milijoni lažnih imen vplivati na izid volitev. Konec oktobra, ko se je iztekel petletni mandat vlade pod vodstvom premierke Khalede Zia, je v Bangladešu prišlo do nasilnih protestov, v katerih je umrlo najmanj 18 ljudi.