Bangladeški tekstilni delavci zahtevajo pravično plačilo

Delavci zahtevajo približno 50 evrov več na mesec, lastniki tovarn ponujajo 6 evrov.

Objavljeno
25. september 2013 18.47
TOPSHOTS-BANGLADESH-TEXTILE-WAGE-LABOUR
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Daka - Delavci v dveh industrijskih območjih v bližini bangladeške prestolnice Daka že peti dan zahtevajo dvig minimalne plače, ki trenutno znaša okoli 28 evrov na mesece. Delo v več kot 140 tekstilnih tovarnah, ki evropske in ameriške blagovne znamke zalagajo s poceni izdelanimi oblačili, še vedno stoji.

Bangladeška policija je tudi danes proti stavkajočim delavcem, ki so zjutraj poskrbeli še za dodatni kaos ob jutranji prometni konici, uporabila gumijevke, gumijaste naboje in solzivec. Po poročanju bangladeškega The Daily Star je ranjenih 25 ljudi, zaradi strahu pred vandalizmom so tudi peti dan tovarne ostale zaprte.

Kljub protestom pa ni pričakovati, da bi se življenjski standard zaposlenih v tekstilni industriji kmalu izboljšal. Lastnik tekstilnih tovarn namreč vztrajajo, da je dvig minimalne plače s slabih 30 evrov na 77 evrov na mesec nemogoč, saj globalne blagovne znamke niso pripravljene plačati več, še posebej zdaj, ko na Zahodu vlada gospodarska kriza. Kapljo čez rob pa so prelili konec tedna, ko so sporočili, da so minimalno plačo morda vendarle pripravljeni dvigniti, a le za 20 odstotkov oziroma nekaj manj kot 6 evrov.

Vlada v Bangladešu, ki je drugi največji proizvajalec oblačil na svetu, je zaradi zahtev po višjem plačilu ustanovila tudi poseben odbor. Ta mora do novembra pripraviti poročilo o možnostih za dvig minimalne plače, a delavci niso več pripravljeni čakati tako dolgo. »Ponudba lastnikov je bila ignorantska do delavcev. Na tak način se bodo razmere le še poslabšale,« je za Guardian povedal strokovnjak iz bangladeškega inštituta za delavske študije Sultan Udin Ahmed.

Aktivisti za delavske pravice se bojijo predvsem, da bi proteste zaposlenih v tekstilni industriji pred prihajajočimi splošnimi volitvami ugrabile politične stranke. »Delavci zahtevajo revizijo plač vse od maja. Politiki delavska vprašanja nenehno izkoriščajo v svojo korist. Vlado in lastnike tovarn prosimo, naj tretji strani ne omogočijo, da bi razmere še poslabšala,« je povedal predsednik združenja tekstilnih delavcev Nazma Akhter.

Zahod je na razmere v bangladeški tekstilni industriji, kjer nastaja velik del oblačil, prodanih na evropskih in ameriških trgih, postal pozoren šele pred meseci, ko je tovarna z oblačili aprila letos pod seboj pokopala več kot 1100 ljudi. Takrat se je le za kratek čas pokazala cena poceni oblačil.