Bangladeško sodišče na smrt obsodilo opozicijskega voditelja

Voditelja glavne opozicijske stranke so na smrt z obešanjem obsodili zaradi zločinov, storjenih med osamosvojitveno vojno.

Objavljeno
01. oktober 2013 14.16
BANGLADESH-PAKISTAN-WARCRIMES-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Daka - Posebno bangladeško sodišče, ki obravnava zločine, storjene med osamosvojitveno vojno leta 1971, je danes voditelja opozicijske Bangladeške nacionalne stranke (BNP) Salauddina Quaderja Chowdhuryja spoznalo krivega v 9 od 23 točk obtožnice in ga obsodilo na smrt z obešanjem. Policija se že pripravlja na nove proteste.

Tožilstvo je Chowdhuryja opisalo kot hladnokrvnega morilca, ki je med devetmesečno vojno za samostojnost od Pakistana ubil več kot 200 Hindujcev. Sodišče je pritrdilo delu obtožnice in ga med drugim obsodilo tudi zaradi genocida, umorov in verskega preganjanja.

Chowdhury je po današnjem izreku sodbe dejal, da je končno odločitev sprejela vlada in ne sodišče. »Ta sodba je prišla iz ministrstva za pravosodje. Kopija razsodbe je bila že včeraj objavljena na spletu,« je povedal v sodni dvorani. Da sodišče ne deluje v skladu z mednarodnimi standardi, poleg opozicije opozarjajo tudi nekatere organizacije za človekov pravice.

Policija je še pred današnjo obravnavo na sodišču poostrila varnostne ukrepe. Še posebej napeto je v pristaniškem mestu Chittagong, ki ga Chowdhury že tri desetletja predstavlja kot poslanec.

Bangladeška vlada je posebno sodišče za vojne zločine ustanovila leta 2010. Njegov osnovni namen je obravnava obtoženih sodelovanja s pakistanskimi silami, ki so med vojno leta 1971 poskušale preprečiti osamosvojitev tedanjega Vzhodnega Pakistana. Pred sodišče je doslej stopilo devet članov islamistične stranke Džamat e Islami in dva člana stranke BNP. Doslej je na smrt obsodilo pet ljudi, eno osebo pa na dosmrtno ječo. Vsaki dosedanji obsodbi pa so sledili množični in tudi nasilni protesti, v katerih je umrlo skoraj 100 ljudi.