Bankirjeva večerja pri kanclerki

Ker so v Nemčiji na pragu volitev je Angela Merkel tarča očitkov zaradi večerje v čast rojstnega dneva prvega človeka Deutsche Bank. Stroški osebja, ki so ga morali najeti, so znašali 2100 evrov.

Objavljeno
25. avgust 2009 23.15
Peter Žerjavič
Peter Žerjavič
Berlin - Za prvega človeka največje nemške banke Deutsche Bank Josefa Ackermanna je običajno, da je neprenehoma v soju žarometov in da ima redne stike z vodilnimi politiki. Zlasti v času zaostrovanja finančne krize in spoprijemanja z njenimi posledicami, predvsem s težavami bank, je bil večkrat v oporo nemški kanclerki Angeli Merkel. Odnosi med njima so se v zadnjih letih razvili tako, da so mu lani za njegov 60. rojstni dan pripravili večerjo v kanclerski palači ob reki Spree.

 

To samo po sebi ni nenavadno (kanclerka redno organizira takšne večerje z raznimi vplivnimi osebnostmi), če se Ackermann pred kratkim v nekem televizijskem predvolilnem portretu konservativne kanclerke ne bi bil prostodušno pohvalil, da je hotela Angela Merkel nekaj narediti zanj in tako je za jubilej lahko povabil na večerjo v kanclerski urad trideset prijateljev iz Nemčije in sveta. »Moram vam reči, da je bil večer čudovit,« se je na televiziji spominjal bankir švicarskega rodu.

 

Večerja s kanclerko v družbi prijateljev za njegov 60. rojstnem dnevu doslej ni bila skrivnost, a mesec dni pred zveznimi volitvami je Ackermannov nastop postal prava afera. Socialdemokratski proračunski strokovnjak Johannes Kahrs se je, denimo, razburjal, češ da kanclerski urad ni agencija za organiziranje zabav, še zlasti ne s proračunskim denarjem. Tudi po mnenju združenja davkoplačevalcev so takšni stroški ob jubilejih zasebnikov nesprejemljivi.

 

Glasniki vlade so nemudoma pojasnili, da Ackermann v kanclerski palači ni praznoval rojstnega dne, temveč da je kanclerka ob priložnosti njegovega 60. rojstnega dneva povabila na večerjo predstavnike gospodarstva in družbe. Stroški osebja, ki so ga morali najeti, so znašali 2100 evrov. Hrana in vse drugo, kar sodi k slovesni večerji na takšni ravni, je bilo plačano iz proračuna kanclerskega urada (reprezentanca), a natančnih podatkov o višini teh stroškov niso sporočili. Tudi imena povabljencev so ostala skrivnost.

 

Očitki kanclerki, ki je znana po skromnem življenjskem slogu, naj bi v očeh socialdemokratov vsaj nekoliko ublažili posledice afere ministrice za zdravstvo iz njihovih vrst Ulle Schmidt, ki si je na počitnice v Španijo naročila kar službeni avtomobil. To je bilo sicer v skladu s predpisi, a zlasti v času krize in vsesplošnega zategovanja pasu je bilo to za javnost veliko preveč razsipno dejanje. Nemci pa za takšno zapravljanje proračunskega denarja sploh ne bi bili izvedeli, če nepridipravi ne bi bili ukradli njenega mercedesa.


Iz sredine tiskane izdaje Dela