Barrosa osupnil umor francoskega varnostnika

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je izrazil sožalje družini Michela Niaucela, zaposlenega v varnostni službi EU, ki so ga ubili neznanci. Poraja se sum o politični motiviranosti umora.

Objavljeno
07. februar 2007 15.27
Jose Manuel Barroso
Bruselj - Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je danes izrazil "žalost in osuplost" ob "nasilni smrti" Francoza Michela Niaucela, zaposlenega v varnostni službi pri delegaciji Evropske unije v Abidjanu v Slonokoščeni obali, je v Bruslju sporočil tiskovni predstavnik komisije Johannes Laitenberger.

Evropska komisija je družini ubitega Francoza in delegaciji v Abidjanu izrazila "iskreno sožalje" ter obljubila svojo podporo.
" Komisija izraža iskreno sožalje družini in osebju delegacije komisije v Slonokoščeni obali, ki zgledno opravlja svoje delo v razmerah, ki so z varnostnega vidika pogosto zelo težke," je poudaril tiskovni predstavnik.

"Veliko naših ljudi dela v težkih in nevarnih razmerah in hvaležni smo jim za njihov pomemben prispevek v sklopu predstavništev institucij Evropske unije v tujini," je dejala tudi komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner in poudarila, da jo je dogodek "globoko pretresel".

Preiskava umora 53-letnega Francoza še poteka, tako za zdaj ni znano, ali gre za politične ali druge motive. Dogodek preiskujejo lokalne oblasti "v tesnem sodelovanju s francoskim veleposlaništvom v Abidjanu in Evropsko komisijo", je povedal Laitenberger.

Slonokoščena obala je nekdanja francoska kolonija, v kateri je nekoč živelo več desettisoč Francozov. Odnosi med državama so se močno poslabšali pred nekaj leti, ko so privrženci predsednika Laurenta Gbagba obtožili Francijo, da je podprla poskus državnega udara leta 2002.