Barroso in Rompuy: Doseženi dogovor je najboljši za Grčijo

Predsednika Evropske komisije in Evropskega sveta sta prepričana, da bo Grčija izpolnila zaveze po sprejetem načrtu.

Objavljeno
01. november 2011 13.39
Posodobljeno
01. november 2011 13.50
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Bruselj - Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy sta prepričana, da so rešitve v okviru prejšnji teden sprejetega načrta za rešitev evra najboljše za Grčijo. Danes sta se tudi pogovarjala z grškim premierom Georgeom Papandreujem, so danes sporočili iz Evropske komisije.

Barroso in van Rompuy jemljeta na znanje namero grških oblasti, da skličejo referendum o doseženem dogovoru, so zapisali v sporočilu in dodali, da sta prepričana, da bo Grčija izpolnila zaveze, ki jih je dala območju evra in mednarodni skupnosti.

Predsednika Evropske komisije in Evropskega sveta sta se danes po telefonu pogovarjala z grškim premierom, prav tako sta v stiku s članicami območja evra, srečanja bodo potekala tudi ob robu zasedanja skupine G20 v četrtek in petek v Cannesu, so zapisali.

Barroso in van Rompuy sta poudarila, da si prizadevajo uveljaviti odločitve, ki so jih sprejeli minuli teden. Voditelji držav z evrom so se na vrhu minuli teden med drugim dogovorili o oblikovanju novega programa za Grčijo v vrednosti 100 milijard evrov, ki bi jih zagotovila EU in Mednarodni denarni sklad (IMF).

Del minuli teden sprejetega dogovora je tudi dogovor o znižanju grškega dolga na bolj vzdržno raven. Z zasebnimi bankami so dosegli dogovor o 50-odstotnem odpisu nominalne vrednosti grških državnih obveznic, s prispevkom iz javnih sredstev pa bi skupna vrednost odpisa znašala 130 milijard evrov. S tem bi se grško dolžniško breme s 160 odstotkov bruto domačega proizvoda) BDP do leta 2020 znižalo 120 odstotkov BDP, poroča STA.