Barroso Italiji obljubil 30 milijonov evrov

Dodatna sredstva bodo namenjena izboljšanju standarda migrantov in pomoči pri soočanju z navalom beguncev.

Objavljeno
09. oktober 2013 13.45
ITALY-IMMIGRATION-BOAT-REFUGEE
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Rim − Predsednik evropske komisije José Manuel Barroso je v spremstvu evropske komisarske za notranje zadeve Cecilie Malmström in italijanskega premiera Enrica Lette danes obiskal najbolj južni italijanski otok Lampedusa, kjer je v prejšnji teden potonila ladja z več sto pribežniki. Iz morskega groba so doslej potegnili skoraj 300 trupel.

Razmere na otoku, kjer vsako leto pristane več tisoč beguncev, večinoma iz Eritreje, Somalije in Sirije, so po zadnji tragični nesreči napete. Barrosa in Letto je tako na Lampedusi pričakala skupina aktivistov in domačinov, ki so vzklikali »sramota« in »morilci«. »Sram bi jih moralo biti. Rešiti bi morali ta humanitarni problem,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal eden od protestnikov.

Priložnost za protest so izkoristili tudi ribiči, ki so na brezbrižnost EU do prebežnikov opozarjali z glasnim hupanjem. Prav oni so namreč tisti, ki pogostokrat priskočijo na pomoč pribežnikom na dotrajanih in prenatrpanih plovilih.

Barroso Italiji obljubil 30 milijonov

Predsednik evropske komisije in italijanski premier sta najprej obiskala hangar na letališču, kjer sta se poklonila pred 296 krstami žrtev tragične nesreče. Letta je ob tem napovedal, da se bo Italija od žrtev poslovila z državniškim pogrebom. Poleg tega je obljubil povečanje sredstev, namenjenih pribežnikom. »Italija bo odigrala svojo vlogo, toda to je Evropska tragedija,« je dejal Letta.

Dodatnih 30 milijonov evrov pomoči za izboljšanje standarda migrantov in pomoč pri soočanju z navalom beguncev je Italiji obljubil tudi Barroso. Dejal je, da bi morala Evropa vložiti več truda v preprečevanje podobnih tragedij. »Evropa se ne more obrniti proč,« je še povedal.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa visoka gosta najverjetneje ne bosta obiskala prenatrpanega centra za begunce, v katerem v nehumanih razmerah živi več kot tisoč pribežnikov. Mnogi med njimi spijo na prostem, saj je center premajhen, pred prihajajočo zimo in vse slabšim vremenskimi pogoji pa se razmere naglo slabšajo. »Pojdita v sprejemni center. Pojdita in poglejta, kako ti ljudje živijo. Morilci,« so protestniki zmerjali Barrosa in Letto.

Županja Lampeduse Giusi Nicolini pa obisk vidi kot ključen korak k reševanju problema. »Mislim, da je italijanska vlada zaradi načina, kako obravnava pribežnike, preživelim in njihovim otrokom dolžna opravičilo. Šele nato lahko od Evrope pričakujemo, da bo sprejela svoj del odgovornosti,« je povedala.

Barroso: Italija i Avstrija morata narediti več

Obale Italije je sicer po podatkih AFP letos doseglo okoli 30.000 migrantov, kar je štirikrat več kot lani, a vseeno manj kot 50.000, kolikor jih je na vrhuncu Arabske pomladi Sredozemlje prečkalo leta 2011.

Barroso je ob tem danes priznal, da sredozemske države kot sta Italija in Grčija resda doseže največ beguncev, da pa jih večino za stalno pozneje sprejmejo države kot so Nemčija, Francija, Britanija, Švedska in Belgija. Te so namreč lani sprejele 72 odstotkov od skupno 330.000 prosilcev za azil v EU, medtem ko jih je Italija prejela le majhen delež, in sicer 16.000. Izrazil je tudi mnenje, da bi morali na tem področju več storiti prav Italija, poleg nje pa še Avstrija.