Barroso o Pjongjangu, Abe o podnebju

Japonski premier in predsednik Evropske komisije sta se v Bruslju zavzela za skupno ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam ter za usklajeno politično delovanje, predvsem v odnosih s Severno Korejo.

Objavljeno
11. januar 2007 19.33
Bruselj - Japonski premier Šinzo Abe in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso sta se danes v Bruslju zavzela za skupno ukrepanje Evropske unije in Japonske v boju proti podnebnim spremembam ter za usklajeno politično delovanje v mednarodnem prostoru, predvsem v odnosih s Severno Korejo. Barroso je Abeja pozval k sodelovanju v boju proti podnebnim spremembam, japonski premier pa predsednika komisije k usklajenim prizadevanjem za rešitev severnokorejskega vprašanja.

V ospredju podnebne spremebe in WTO

V gospodarskem sodelovanju sta Barroso in Abe izpostavila boj proti podnebnim spremembam in mednarodna trgovinska pogajanja v sklopu Svetovne trgovinske organizacije (WTO). "Japonska in EU bosta nadaljevali dialog pri soočanju z globalnimi izzivi, na primer pogajanja v okviru Dohe in podnebnimi spremembami," je dejal Abe.

30-odstotno zmanjšanje izpustov do leta 2020

Enako je poudaril tudi Barroso in dodal, da je Abeju predstavil predloge za skupno energetsko politiko unije, ki jih je Evropska komisija razgrnila v sredo in med drugim predvidevajo 30-odstotno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v razvitih državah do leta 2020.

Brez kravat do varčevanja z energijo

"Japonska si je v preteklosti na vse mogoče načine prizadevala, da bi dosegla kjotske cilje. Močno se trudi, da bi varčevala z energijo in izboljšala energetsko učinkovitost," je poudaril japonski premier in kot primer energetskega varčevanja navedel predlog, naj uslužbenci poleti na delovnem mestu ne nosijo kravat.

Poziv Združenim državam Amerike

Do leta 2013 bi bilo treba oblikovati učinkovit načrt boja proti segrevanju ozračja, ki bi vključeval vse velike onesnaževalke, tudi ZDA, je dejal Abe. Ta poziv je v skladu s predlogi Evropske komisije, ki povezujejo pospeševanje gospodarske rasti in zaščito podnebja, je dejal Barroso, a dodal, da komisija sicer še ni predlagala "nikakršnih ukrepov proti kravatam".

Podnebne spremembe bodo tudi ključna točka junijskega vrha EU in Japonske, je še povedal Barroso. Pričakujemo lahko, da bodo podnebne spremembe "visoko na dnevnem redu v prihodnjih letih", je poudaril.

Severnokorejski jedrski program

V političnem sodelovanju sta Barroso in Abe izpostavila Severno Korejo in Irak. Japonski premier je Bruselj pozval k "usklajenim prizadevanjem" za to, da bi Severna Koreja opustila svoj jedrski program. "Vprašanje jedrskih izstrelkov je velik izziv v boju proti širjenju jedrskega orožja, zato so nujna usklajena prizadevanja mednarodne skupnosti za rešitev tega problema," je dejal in izrazil prepričanje, da bosta EU in Japonska v prihodnjih dneh pri tem še tesneje sodelovali.

Abe proti odpravi embarga na izvoz orožja na Kitajsko

Abe je obisk v Bruslju izkoristil tudi za to, da je ponovil svoje nasprotovanje odpravi embarga na izvoz orožja na Kitajsko, ki ga je unija vzpostavila po krvavi zadušitvi protestov na Trgu nebeškega miru v Pekingu leta 1989. "Stališče Japonske je, da nasprotuje odpravi embarga na izvoz orožja na Kitajsko, in mislim, da je na tej točki Barroso izrazil svoje razumevanje," je dejal.

Abe optimističen glede Busheve nove iraške strategije

O novi ameriški strategiji za Irak pa je Abe ocenil, da naj bi ameriška prizadevanja dosegla "dobre rezultate". "Včeraj sem neposredno od ameriškega predsednika Georgea Busha dobil nekatera pojasnila, na podlagi katerih lahko predvidevam, da bodo imela ameriška prizadevanja dobre rezultate," je dejal in dodal, da Japonska podpira prizadevanja za stabilnost v Iraku.

Huda neurja v Nemčiji in drugod po Evropi

Nemčijo in nekatere druge dele Evrope so danes zajela huda neurja. Pri vetrovih, ki so divjali s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro, so morali policija in gasilci v mnogih nemških zveznih deželah posredovati zaradi prevrnjenih dreves, udarov strele in drugih nezgod. Na obalah dežel Spodnja Saška in Schleswig-Holstein je bil močno okrnjen ladijski promet.

V Nemčiji zaradi neurij niso zabeležili nobene žrtve, je pa zato podrto drevo zadelo nekega voznika avtomobila v Veliki Britaniji. Tudi v Veliki Britaniji je neurje sicer povzročilo veliko gmotno škodo. V Walesu je zaradi vremenskih težav brez oskrbe z elektriko ostalo 80.000 ljudi.

Zaradi neurij je bilo zaprto tudi britansko pristanišče Dover, ladijski promet pa je bil močno oviran tudi na severnih obalah Francije. Električno oskrbo je slabo vreme poleg tega prizadelo na Poljskem, kjer je brez elektrike ostalo okoli 2500 gospodinjstev.

Ciklon Franz naj bi po navedbah nemške meteorološke službe sicer divjal tudi v noči na petek, zlasti na obalah, pa tudi v Alpah. V Hamburgu pričakujejo povišanje gladine rek, na obali nemške zvezne dežele Spodnje Saške pa okrepljeno plimo.