Barroso o verodostojnosti širitve EU

Predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso je v Evropskem parlamentu pred vrhom unije, ki bo v četrtek in petek v Bruslju, pozval k okrepitvi prizadevanj za uspešno širitev unije v prihodnosti.

Objavljeno
13. december 2006 19.55
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso
Strasbourg - Predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso je v Evropskem parlamentu v razpravi o pripravah na vrh unije, ki bo v četrtek in petek v Bruslju, danes pozval k okrepitvi prizadevanj, da bi lahko zagotovili uspešne prihodnje širitve unije. Kot je dejal, bi vsi morali prevzeti odgovornost za večje sodelovanje pri tem. Izrazil je tudi upanje na uspešnost širitve 1. januarja prihodnje leto, ko se bosta povezavi pridružili Bolgarija in Romunija.

Barroso je v zvezi s širitvijo omenil tudi delno zamrznitev pristopnih pogajanj s Turčijo in poudaril, da morata obe strani igrati po pravilih. "Pokazati moramo, kako verodostojni smo, ko govorimo o pogojih širitve," je dodal. Hrvaška pa je po njegovih besedah naredila dober napredek in kaže, da bo naslednja nova članica. Napredek so pokazale tudi države Zahodnega Balkana, je povedal.

Na dnevnem redu pomembna Evropska ustava

Finska ministrica za evropske zadeve Paula Lehtomaeki pa je poudarila, da bodo poleg širitve na dnevnem redu vrha tudi druge pomembne teme, med katerimi je izpostavila evropsko ustavo. Kot je dejala, je ključni zaključek finskega predsedstva, da vse države vidijo potrebo po reformi ustave. Napovedala je še, da bo predsedujoči EU, finski premier Matti Vanhanen, na večerji seznanil vrh EU z rezultati formalnih in neformalnih pogovorov o ustavi.

Glede pravosodja in notranjih zadev, ki bosta tudi pomembni temi vrha, je bila finska ministrica kritična do držav članic EU, še posebej do njihove pripravljenosti na kompromis. Finsko predsedstvo je namreč po njenih besedah ugotovilo, da je to še posebej očitno, kar zadeva sodelovanje v policiji in sodstvu. "V zadnjih dneh predsedovanja bi glede tega radi rešili, kar se da," je še napovedala

Barosso in Lahtomaekijeva o migracijski politiki EU

"Soočiti se moramo z realnostjo in uporabiti prava sredstva, tako glede pravosodja in notranjih zadev, kot tudi glede nezakonitega priseljevanja," pa je bil odločen Barroso. ob tem je opozoril, da je napočil čas, da se EU odzove na nezakonito priseljevanje. Dejal je, da je tesnejše sodelovanje na morju in v okviru Agencije EU za zunanje meje Frontex že izboljšalo odzivnost unije, da pa je ostalo še precej pomanjkljivosti.

Lehtomaekijeva je nezakonito priseljevanje označila za enega večjih izzivov unije in spomnila, da je finsko predsedstvo vseskozi poudarjalo potrebo po uspešni imigracijski politiki.

Na vrhu tudi o inovacijski politiki in podnebnih spremembah

Na vrhu bodo po napovedih finske ministrice med drugim govorili tudi o inovacijski politiki in podnebnih spremembah. Barroso je pozdravil dejstvo, da so inovacije v prvi vrsti prioritet EU ter izrazil zadovoljstvo, da je Evropski parlament veliko prispeval k prizadevanjem za evropski institut za energijo.