Batasuna: Mirovni proces ni končan

Politično krilo organizacije ETA Batasuna je sporočilo, da mirovni proces s Španijo "ni končan". V Španiji so danes prijeli pet ljudi, domnevno povezanih z islamskim "mednarodnim terorizmom".

Objavljeno
03. januar 2007 15.26
Bayonne/Madrid - Politično krilo baskovske separatistične organizacije ETA Batasuna je danes sporočilo, da mirovni proces s Španijo "ni končan", kljub sobotni eksploziji na madridskem letališču Barajas, v kateri je bilo ranjenih 19 ljudi in ki je končala devetmesečno premirje.

"Želimo zagotoviti, da mirovni proces ni končan. Potreben je bolj kot kdajkoli prej," je na današnji novinarski konferenci v francoskem mestu Bayonne dejal tiskovni predstavnik Batasune Xabier Larralde.

Španska vlada je namreč v torek dokončno opustila mirovne pogovore z ETA, ki je prevzela odgovornost za sobotni napad. "ETA je z napadom zlomila, uničila in končala mirovni proces. O tem ni dvoma," je v torek v Madridu poudaril notranji minister Alfredo Perez Rubalcaba.

S tem je Rubalcapa odgovoril na vedno glasnejše pozive španske opozicije, naj premier Jose Luis Rodriguez Zapatero razglasi, da je mirovni proces končan. Zapatero je že v soboto zvečer - nekaj ur po tem, ko je na parkirišču terminala 4 letališča Barajas odjeknila eksplozija - izjavil, da so mirovni pogovori z ETA prekinjeni.

Na to so se kritično odzvali njegovi politični nasprotniki, ki so zahtevali popolno opustitev pogajanj in premiera ob tem spomnili na njegove predvolilne obljube iz leta 2004, da se bodo razmere v letu dni izboljšale.

Prijeli peterico, povezano z mednarodnim terorizmom

V Španiji so danes prijeli pet ljudi, domnevno povezanih z islamskim "mednarodnim terorizmom". Podrobnosti na španskem notranjem ministrstvu niso navedli, po poročanju španskega radia Cadena Ser pa naj bi bila peterica osumljena, da je dvema islamistoma, ki naj bi sodelovala v bombnih napadih na vlake v Madridu, v katerih je marca 2004 umrlo 191 ljudi, pomagala pobegniti pred policijo.

Peterico so po poročanju omenjenega radia aretirali v mestu Cadiz na jugu in mestu Coruna na zahodu Španije. Prijetje je odredil preiskovalni sodnik Juan del Olmo , ki je pristojen za preiskavo napadov v Madridu.

Za 29 ljudi, večinoma Maročanov, kolikor so jih doslej obtožili sodelovanja v napadih leta 2004, so tožilci zahtevali skupaj 270.000 let zapora, vendar je po španski zakonodaji najvišja možna kazen za kriminalno dejanje terorizma 40 let zapora.