Ameriška brezpilotna letala tudi nad Somalijo

Pentagon je potrdil, da ameriška vojska že nekaj časa uporablja letališče v mestecu Arba Minč na jugu Etiopije.

Objavljeno
28. oktober 2011 10.00
Posodobljeno
28. oktober 2011 10.59
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika

Adis Abeba − Ameriška vojska vse bolj širi svojo novo doktrino, ki temelji na postopnem zmanjševanju neposredne vojaške navzočnosti na »tujih terenih« in vse bolj intenzivni uporabi daljinsko vodenih letal, tako imenovanih trotov, ki so s svojo učinkovitostjo prepričali tudi najbolj starokopitne ameriške generale.

Potem ko je predsednik Barack Obama pred poldrugim mesecem potrdil, da Združene države na Bližnjem vzhodu in v Afriki gradijo nekakšen obroč oporišč za daljinsko vodena letala, iz katerih bodo lahko nadzirale velik del ključnih strateških − in varnostnih − točk, in nekaj tednov po tem, ko so si novinarji ogledali eno izmed takšnih »letališč« na Sejšelih, je Pentagon potrdil, da ameriška vojska že nekaj časa za prelete kaotične Somalije uporablja letališče v mestecu Arba Minč na jugu Etiopije.

Tako so Združene države znova vstopile v somalsko vojno, kjer so jeseni 1993 doživele enega najbolj ponižujočih porazov, ki je za dlje časa ustavil ameriško intervencijsko politiko in, posredno, omogočil tudi genocid v Ruandi ter podaljšanje vojne v Bosni in Hercegovini. Washington je že dolgo iskal možnost, da bi se aktivno vpletel v razreševanje usode države, ki je že dvajset let brez delujočih oblasti.

Finančna, vojaška in obveščevalna podpora etiopski invaziji konec leta 2006 se je pokazala za popoln polom, saj so Etiopci − o njihovi okrutnosti in neselektivnem pobijanju smo se v Mogadišu prepričali v živo − razbili vladavino Zveze islamskih sodišč, ki je tedaj po dolgih letih poskrbela za relativno varnost in gospodarski razcvet. A ne za dolgo: etiopska zasedba je v Somaliji sprožila spontan upor, ki ga je vodilo islamistično gibanje Al Šabab (slovensko: mladina). Etiopci so se bili − zgodovinsko ponižanje − prisiljeni umakniti, islamisti z močnimi povezavami s podružnico Al Kaide na Arabskem polotoku, pa so zavladali s trdo roko.

Še pred nekaj meseci je Al Šabab obvladoval skoraj sedemdeset odstotkov somalskega ozemlja, potem pa so se voditelji gibanja odločili, da »nadzor« znova zamenjajo za gverilsko bojevanje, saj so bile njihove izgube v spopadih s silami prehodne vlade in Afriške unije kratko malo prevelike. Večji del pripadnikov Al Šababa se je zatekel na jug padle države, ob kenijsko mejo. Že tedaj so Američani izvedli nekaj »desantnih« akcij s posebnimi enotami, a to islamistov ni oslabilo. Hkrati se je stopnjevalo piratstvo, ki so se mu letos pridružile tudi ugrabitve na kenijski strani meje. Sledila je kenijska operacija na somalskem ozemlju, ki bo gotovo močno ogrozila krhko ravnovesje na Afriškem rogu.

Tega se Američani, ki so kenijskim oblastem gotovo pomagali pri pripravi vojaškega posredovanja v Somaliji in so vojaško vse bolj aktivni marsikje po Afriki, dobro zavedajo. Letališče na jugu Etiopije je dokaz, da se Združene države zavedajo, da je vojaško posredovanje v Somaliji, ki ga utemeljujo z navzočnostjo Al Kaide, nujnost.

Pri tem je zanimivo, da etiopske oblasti javno zanikajo, da bi Američani uporabljali katero izmed njihovih letališč. Tiskovni predstavnik etiopskega veleposlaništva v Washingtonu je v četrtek tako izjavil, da »v Etiopiji ni ameriških daljinsko vodenih letal«.