Nato: Načrti za obrambo Turčije pripravljeni

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je sporočil, da so na jug države poslali 25 dodatnih lovcev F-16.

Objavljeno
09. oktober 2012 09.08
Posodobljeno
09. oktober 2012 09.50
Mideast Turkey Syria
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Bruselj, Damask - V Bruslju so se sestali obrambni ministri članic zveze Nato. Kot je pred srečanjem povedal generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen, razprava o Siriji sicer ni predvidena. Je pa generalni sekretar znova poudaril, da lahko Turčija kot članica zveze »računa na solidarnost«.

Nato po Rasmussenovih besedah nima namena posredovati v Siriji. Je pa po pisanju tiskovne agencije AP dejal, da se lahko Ankara zanese na zavezništvo, ki »ima pripravljene vse potrebne načrte za zaščito in obrambo Turčije, če bo to potrebno«. Hkrati je generalni sekretar zveze Nato pozval vse strani k zadržanosti.

Turčija na jug pošilja okrepitve

Na turško ozemlje v provinci Hataj so po poročanju tujih tiskovnih agencij včeraj znova priletele sirske granate, zato je turško topništvo znova odgovorilo z novim obstreljevanjem.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je danes po pisanju Al Džazire naznanil, da so na jug države ob meji s Sirijo poslali vojaške okrepitve, in sicer 25 dodatnih lovcev F-16. Pred turškimi poslanci je Erdogan danes sicer zatrdil, da Turčija noče vojne, da pa mora biti pripravljena na kar koli.

Izmenjevanje ognja med Sirijo in Turčijo se nadaljuje vse od 3. oktobra, ko naj bi na turško vas ob meji priletel sirski izstrelek. Dan zatem je turški parlament odobril vojaški poseg v Siriji za zaščito turških interesov, če bo to potrebno. Turško vodstvo zatruje, da ne gre za vojno napoved.

BBC: saudsko orožje v rokah sirskih upornikov

Britanka televizijska mreža BBC News je v Siriji odkrila, da bi lahko orožje, sicer namenjeno Saudski Arabiji, pristajajlo v rokah sirskih upornikov. V mošeji v mestu Alepo, enem od uporniških postojank, so naleteli na tri zabojnike proizvajalca orožja, ukrajinskega podjetja Dastan, naslovljene sicer na Saudsko Arabijo.

BBC piše, da jim v Alepu niso dovolili posneti vsebine zabojnikov, kot tudi niso izvedeli, kako so zabojniki pristali v rokah sirskih upornikov. Saudska Arabija je komentiranje zavrnila.

Pred tem je New York Times poročal, da tako Saudska Arabija kot Katar dobavljata sirskim upornikom orožje, a menda gre le za orožje malega kalibra in lahko strelno orožje.

»Najdba zabojnikov z orožjem nakazuje, da ena od zalivskih držav pomaga sirskim upornikom v boju proti režimu Bašarja al Asada,« je zapisal dopisnik BBC iz Alepa Ian Pannell.