Begunci na Lampedusi grozijo z gladovno stavko

Več sto nezakonitih priseljencev iz Tunizije, ki so se v minulih dneh izkrcali na majhnem italijanskem otoku Lampedusa, je danes zagrozilo, da bodo začeli zaradi slabih razmer v tamkajšnjih zbirnih centrih gladovno stavkati. Njihovo jezo so sicer med drugim spodbudile tudi napovedi, da nameravajo priseljence vrniti nazaj v Tunizijo.

Objavljeno
17. februar 2011 15.39
Mo. B., STA
Mo. B., STA
Rim - V preteklem tednu se je na italijanskem otoku Lampedusa izkrcalo več kot 5000 priseljencev, med katerimi je daleč največ Tunizijcev. Večino so kasneje sicer prepeljali v zbirne centre na celinski del Italije in na Sicilijo, poroča slovenska tiskovna agencija STA.

Kljub temu je 1814 pribežnikov še vedno na Lampedusi, kjer se jih večina nahaja v prenatrpanem zbirnem centru s kapacitetami za okoli 800 ljudi. Župan Lampeduse Dino De Rubeis, ki je opozoril, da bi se situacija lahko sprevrgla v nasilje, naj bi se danes sicer sestal z italijanskim notranjim ministrom Robertom Maronijem.

Agencija ZN za begunce (UNCHR) je italijanske oblasti medtem pohvalila za "visok občutek odgovornosti", ki so ga izkazale pri problemu nezakonitih priseljencev na Lampedusi, obenem pa je pozvala, naj tiste, ki se še nahajajo na tem otoku, premestijo v bolje opremljene zbirne centre.

Predstavnica UNCHR Laura Boldrini je še dejala, da bi morali beguncem zagotoviti, da jih Italija ne namerava poslati nazaj v domovino, še poroča STA.