Bela hiša zanika stike z Nezemljani

Bela hiša je uradno zanikala, da bi kar koli vedela o stikih z Nezemljani.

Objavljeno
08. november 2011 12.34
Posodobljeno
08. november 2011 13.56
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Washington − Administracija ameriškega predsednika Baraka Obame je zadala hud udarec teoretikom zarot, ki trdijo, da se med nami sprehajajo bitja z drugega planeta. Bela hiša je namreč uradno zanikala, da bi kar koli vedela o stikih z Nezemljani.

S tem se je Obamova administracija odzvala na peticiji, ki so jih na spletni strani We The People ustvarili ameriški državljani. Platforma, ki jo ponuja Bela hiša, jim namreč omogoča, da podpišejo peticijo o kateri koli temi, ki jih zanima, ali za katero menijo, da bi jo morala ameriška vlada obravnavati. Če peticija zbere dovolj podpisov − še do pred kratkim 5000, čeprav so zdaj to število povečali na 25.000 −, jo pregleda osebje Bele hiše in se nanjo nato tudi uradno odzove. K razkritju informacij o stikih z Nezemljani sta ameriško vlado sicer pozivali dve peticiji, ki se jim je pridružilo več kot 17.000 ljudi.

»Ameriška vlada nima nobenega dokaza o obstoju življenja izven našega planeta ali o kakršnih koli stikih med Nezemljani in človeško raso,« je v odzivu zapisal Phil Larson iz urada Bele hiše za znanost in tehnološko politiko. »Poleg tega ni nobenih kredibilnih informacij, ki bi kazale na to, da tovrstne dokaze skrivajo pred očesom javnosti,« je dodal.

Kot je opozoril, pa to ne pomeni, da znanstveniki o tej možnosti ne razpravljajo ali jo ne raziskujejo. Larson je tako omenil več programov, ki se ukvarjata z iskanjem življenja zunaj našega planeta, med njimi Kepler in Marsov znanstveni laboratorij (MSL). Naloga Nasinega satelita Kepler je zlasti iskanje planetov, podobnih Zemlji, ki ležijo zunaj osončja, MSL pa zbira in analizira geološke vzorce z Rdečega planeta. Morda najbolj znan poskus, da bi našli dokaze o obstoju Nezemljanov, pa je program Seti (Search for Extraterrestrial Intelligence), ki še danes išče znake inteligentnih civilizacij zunaj našega osončja.

»Številni znanstveniki in matematiki so se ukvarjali z vprašanjem, ali življenje obstaja tudi zunaj Zemljinih meja. Kot so ugotovili, so možnosti, da je nekje v vesolju res planet, na katerem obstaja življenje, precej velike,« je še zapisal Larson. Toda kot je dodal, so številni med njimi tudi opozorili, da so možnosti za navezavo stika zaradi velikih razdalj zelo majhne. Kljub temu pa je povsem mogoče, da življenje »v galaksiji daleč daleč proč« res obstaja.