Bela hiša zavrača jezo republikancev

Obama bo prav tako v torek zvečer govoril pred obema domovoma ameriškega kongresa o zdravstveni reformi in demokrati se šalijo, da nekaterim kolegom morda ni všeč, da jih predsednik enači z otroci.

Objavljeno
05. september 2009 10.26
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Washington - Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je v petek kritike republikancev zaradi napovedanega govora predsednika ZDA Baracka Obame šolarjem označil za "začetek sezone butcev".

"Mislim, da smo prišli v sezono butcev, če predsednik ZDA ne sme otrokom v šoli povedati, naj se dobro učijo in ostanejo v šoli. Mislim, da se lahko obe politični stranki strinjata, da je stopnja opustitve šolanje nekaj, kar ogroža naš dolgoročni gospodarski napredek," je dejal Gibbs in pri tem spomnil, da sta imela podobne govore nazadnje tudi republikanska predsednika Ronald Reagan in George Bush starejši.

 

Obama bo imel prihodnji torek televizijski nagovor vsem ameriškim šolarjem ob uradnem začetku šolskega leta, ki se vedno začne takoj po prazniku dan dela, ki je letos v ponedeljek, 7. septembra. Obama bo prav tako v torek zvečer govoril pred obema domovoma ameriškega kongresa o zdravstveni reformi in demokrati se šalijo, da nekaterim kolegom morda ni všeč, da jih predsednik enači z otroci.

 

Obamov govor je napovedan opoldne po vzhodnoameriškem času. Govor bo imel na srednji šoli v Arlingtonu v Virginiji. Ameriški predsednik naj bi otrokom govoril o pomenu šolanja, kar je še posebej pomembno za temnopolte otroke, ki pogosteje kot belci ne dokončajo šolanja na osnovni ali srednji šoli.

 

Konservativni Američani so se nemudoma uprli in Obamovi dežurni kritiki trdijo, da hoče predsednik otrokom vsiljevati levičarsko ideologijo. Tako kot so menda počeli Stalin, Lenin, Hitler in druge totalitarne osebnosti v zgodovini človeštva. Moti jih tudi to, da je ameriško ministrstvo za šolstvo šolam priporočilo, naj otrokom omogočijo gledanje ali poslušanje govora. Nekatera šolska okrožja so zato celo vnaprej povedala, da govora otroci ne bodo slišali ali videli. Predsednica učiteljskega sindikata ZDA Randi Weingarten je sicer na newyorškem radiu povedala, da je še kako potrebno, da predsednik ZDA govori otrokom, kako pomembno je šolanje.

 

Na vprašanje o tem, da nekatera šolska okrožja ne bodo predvajala Obamovega govora, pa je tiskovni predstavnik Bele hiše odvrnil, da nekatera šolska območja v ZDA ne bodo otrokom dovolila brati knjige "Huckleberry Finn". Druga pa imajo pač logistične probleme, kar v Beli hiši razumejo. Starši, ki jih skrbi "širjenje komunistične ideologije" bodo govor sicer lahko prebrali že v ponedeljek.