Belfast: sto let od podpisa ulstrskega sporazuma

Varnostne sile so pripravljene na morebiten spopad med protestanti in katoliško manjšino.

Objavljeno
29. september 2012 19.20
NIRELAND/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Belfast  - V Belfastu se je ob današnji stoti obletnici podpisa ulstrskega sporazuma začel eden največjih pohodov tamkajšnjih protestantov v zadnjih letih. Na paradi ob obletnici podpisa sporazuma, ki je vodil v delitev Irske in oblikovanje Severne Irske kot britanske province leta 1921, pričakujejo več deset tisoč ljudi, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Protestantsko prebivalstvo Severne Irske danes obeležuje stoto obletnico sporazuma, ki ga je takrat podpisalo skoraj pol milijona protestantov in se v njem zavezalo za samoobrambo zoper oblast v Dublinu. S sporazumom so tako postavili temelje za delitev Irske in oblikovanje britanske Severne Irske in katoliške Irske.

Na prireditvi danes pričakujejo okoli 30.000 ljudi, zaradi strahu, da bi izbruhnili spopadi med protestanti in tamkajšnjo katoliško manjšino, pa so tamkajšnje varnostne sile na največji operaciji v zadnjih 20 letih, poroča STA. Prvi del parade je sicer potekal mirno.

Protestantski pohodi na Severnem Irskem segajo v 19. stoletje, na njih pa večkrat izbruhnejo spopadi med tamkajšnjima verskima skupnostma. Med protestanti veljajo za izraz njihove enotnosti z Veliko Britanijo, katoliki pa jih imajo za zastraševanje.

Iz Belfasta so sicer ta mesec tri noči poročali o spopadih, v katerih je bilo poškodovanih več kot 60 predstavnikov policije. Do nemirov je prišlo, ko so protestanti poskušali zmotiti pohod tamkajšnjih katolikov.

V treh desetletjih medverskega nasilja je sicer življenje izgubilo okoli 3500 ljudi. Konflikt se je končal z velikonočnim sporazumom leta 1998, še vedno pa prihaja do občasnih nemirov in bombnih napadov, še piše STA.