Beli morski pes: zaščitena vrsta, a le do obale

Kljub temu, da beli morski pes velja za ogroženo vrsto, bodo v Avstraliji tiste, ki se bodo preveč približali obali, ubili.

Objavljeno
28. september 2012 16.58
*reu*morski pes
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Canberra - Avstralska vlada je popustila pod pritiskom javnosti, ki je zahtevala, naj poskrbi za večjo zaščito kopalcev. V zadnjem letu so namreč morski psi — predvsem beli morski volk — ob  vzhodni obale Avstralije ubili kar pet ljudi. »Življenja in varnost obiskovalcev plaž so bolj pomembna od morskih psov. Konec koncev, gre le za ribe,« je povedal premier zvezne države Zahodne Avstralije Colin Barnett.

Lokalne oblasti so za novo strategijo namenile 6,8 milijona avstralskih dolarjev. Ta sredstva bodo namenjena sledenju in raziskovanju belih morskih psov ter odstranitvi vseh, ki se bodo pretirano približali obali. Nova politika se močno razlikuje od stare, ki je ulov predvidevala le za tiste velike morske plenilce, ki so že napadli človeka.

Na novo politiko varovanja obalnih območji so se že odzvali okoljevarstveniki, ki opozarjajo na to, da so beli morski psi ogrožena vrsta. »Bojimo se, da načrt o ulovi morskih psov, ki se samo približajo obali, sledi načelu kriv, dokler mu ne dokažejo nedolžnosti. Gre za refleksno reakcijo na očitke javnosti, ki bo škodovala okolju, a ne bo zaščitili plavalcev,«  je prepričan Tim Nicok, predstavnik lokalne okoljevarstvene organizcije The Conservation Council of Western Australia.