Belo hišo razočaral iranski odziv na sankcije

Iranski predsednik Ahmadinedžad je v prvem odzivu na v soboto sprejeto resolucijo VS ZN o sankcijah proti Iranu izjavil, da "niti sto novih papirjev ne bi vodilo v prekinitev iranskega jedrskega programa".

Objavljeno
26. marec 2007 20.41
Washington/Teheran/Moskva - Bela hiša je danes izrazila razočaranje zaradi grožnje Iraka, da bo omejil sodelovanje z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA). Ob tem je izrazila upanje na "rešitev" zastoja v jedrskih pogajanjih s Teheranom.

"Glede na to, da je mednarodna skupnost enotna v želji po dosegi rešitve z Iranom, so njihovi komentarji žalostni," je v elektronskem sporočilu zapisal tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Gordon Johndroe.

Bela hiša: ZDA se ne nameravajo zaplesti v vojno z Iranom

Tiskovna predstavnica Bele hiše Dana Perino pa je izjavila, da bodo ZDA pritisnile na Iran, naj ne gre po tej poti. Ob tem je zagotovila, da se ZDA ne nameravajo zaplesti v vojno z Iranom.

Bela hiša se je s tem odzvala na nedeljsko napoved iranske vlade, da bo v odgovor na najnovejšo resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki uvaja dodatne sankcije proti Teheranu, omejila sodelovanje z IAEA.

Ahmadinedžad: Zahod uporablja institucije za širjenje svoje hegemonije

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad pa je v zvezi z novo resolucijo VS ZN o sankcijah proti Iranu danes izjavil, da ta ne predstavlja "ničesar novega", in poudaril, da "niti sto novih papirjev ne bi vodilo v prekinitev iranskega jedrskega programa".

Ahmadinedžad je poudaril, da tudi nadaljnji, še ostrejši ukrepi VS ZN ne bi vodili v prekinitev iranskega jedrskega programa in bi zgolj škodovali verodostojnosti mednarodne organizacije. Ob tem je dodal, da v soboto sprejeta resolucija, ki po njegovih besedah ne predstavlja nič novega za iranski narod, ne bo niti za sekundo ustavila njihovega jedrskega programa.

Iranski predsednik je ob tem Zahod obtožil, da oblikuje institucije, kakršna je VS ZN, s pomočjo katerih nato širi svojo hegemonijo ter zavira napredek in razvoj neodvisnih držav, kot je Iran. Kot je še zagrozil, "Iran v svojih zunanjih odnosih v prihodnosti ne bo pozabil, kakšna stališča so zavzele nekatere države".

Kislijak: Dodatne sankcije proti Iranu je še mogoče razveljaviti

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Kislijak pa je medtem poudaril, da je dodatne sankcije proti Iranu še vedno mogoče razveljaviti. Kot je dejal, so ostrejše sankcije proti Iranu "nov signal za iransko vlado", in upa, da jih bodo v Teheranu pravilno razumeli.

Iranu grozijo še nadaljnji ukrepi

Resolucija 1747, ki jo je v soboto soglasno sprejel VS ZN, Iranu prepoveduje prodajo orožja in poziva k trgovinskim sankcijam proti njemu, razširja pa tudi seznam oseb in podjetij, proti katerim se uvajajo finančne sankcije in omejitev potovanj. Iran ima na voljo 60 dni, da izpolni zahteve VS ZN, tj. ustavi bogatenje urana, sicer mu grozijo "nadaljnji ukrepi" po 41. členu Ustanovne listine ZN. Če pa bi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) ugotovila, da je Iran zahteve VS ZN izpolnil, bi sankcije prenehale veljati.

Teheran plačal prvi obrok za gradnjo jedrske elektrarne v Bušerju

Iran je sicer danes plačal prvi obrok za gradnjo jedrske elektrarne v Bušerju po sporu med Teheranom in Moskvo glede financiranja, zaradi česar je bila gradnja ustavljena. Ruska družba Atomstroiexport, ki gradi elektrarno, je plačilo pozdravila, a dodala, da je dokončanje projekta "še daleč".

Moskva in Teheran sta se sprla glede financiranja izgradnje elektrarne, Rusija pa je nedavno sporočila, da Iranu ne bo dobavila jedrskega goriva ta mesec, kot je bilo načrtovano. Rusija, ki gradi elektrarno v Bušerju, je zato zagon reaktorja, predviden za september, preložila za nedoločen čas.