Belorusija: dražba s političnimi zaporniki

Za zdaj ostaja za rešetkami beloruskih zaporov še 14 političnih zapornikov.

Objavljeno
27. september 2012 20.56
reut*belarus
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – V Belorusiji so v noči na četrtek iz zapora izpustili znanega političnega zapornika Siarheja Kavalenka, ki je bil obsojen na 25 mesecev ječe, ker je kršil pogoje pogojne kazni v primeru obsodbe zaradi »nezakonitega prikazovanja prepovedane beloruske državne zastave«.

Pozornost svetovne javnosti je pritegnil predvsem s fotografijami, na katerih je zaradi dvomesečne gladovne stavke shujšan do neprepoznavnosti. Po poročanju spletnega portala Belarus Freedom News naj bi se mu še ta teden na svobodi pridružili še nekateri drugi beloruski politični zaporniki.

Kavalenka so na železniški postaji v domačem Vitebsku pričakali žena, sin in drugi sorodniki ter pripadniki beloruskih varnostnih služb v civilu. »Bilo jih je veliko in še vedno nam sledijo na vsakem koraku,« je njegova žena Jelena povedala v intervjuju za opozicijski spletni portal Hartija97.org. Pojasnila je, da so njenega soproga izpustili na podlagi prošnje za pomilostitev, ki jo je naslovil na beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka in je posledica pritiska in izsiljevanja zaporniškega osebja.

»Od njega so zahtevali, naj prizna krivdo, na kar je odgovoril, da se ne more odpovedati svojim principom. Začeli so mu groziti, nato so ga premestili v samico z razbitim oknom, v kateri je zmrzoval,« je razkrila soproga političnega zapornika, ki je po dvomesečni gladovni stavki shujšal na vsega 45 kilogramov, zaradi česar so ga v zaporu prisilno hranili. »Zdaj tehta dvakrat več kot je takrat, kar ni normalno. Zelo verjetno je, da so mu v hrano dajali hormone, kar je po trditvah beloruskih zapornikov stalna zaporniška praksa«. Napovedala je tudi, da bodo po informacijah, s katerimi razpolaga njen mož, iz zapora kmalu izpustili tudi političnega zapornika Pavla Siramalotaua.

Dvojici naj bi se po poročanju Belorus Freedom News že ta teden pridružili še trije politični zaporniki: Mikalaj Dzjadok, Ihar Alinevič in Aljaksandr Franckevič. Poznavalci opozarjajo, da tega ne gre pripisati velikodušnosti avtoritarnega predsednika Aleksandra Lukašenka, pač pa njegovi pretkanosti. Svet EU bo namreč 31. oktobra odločal o morebitni razširitvi sankcij proti njegovemu režimu, zato se je zadnji evropski diktator, kakor Lukašenka označujejo mnogi na Zahodu, odločil trgovati s političnimi zaporniki. Evropska unija naj bi sicer tokrat vztrajala pri svoji zahtevi po izpustitvi vseh političnih zapornikov, brez izjeme.

Med njimi je tudi Aleś Bjaljacki, podpredsednik Mednarodne federacije za človekove pravice in predsednik največje in najbolj učinkovite beloruske človekoljubne organizacije Vesna, ki je ta teden v zaporu praznoval 50. rojstni dan. Njegova soproga je ob tej priložnosti v Varšavi prevzela nagrado Zagovornikov človekovih pravic, ki jo podeljuje ameriški State department. »Bjaljacki je pogumno zagovarjal žrtve politične represije beloruskih oblasti,« je v obrazložitvi zapisala ameriška državna sekretarka Hillary Clinton.

Vse najboljše Aleś Bjaljacki!

Bjaljacki je tudi med letošnjimi favoriti za nagrado, ki nosi ime po sovjetskem disidentu Andreju Saharovu in jo evropski parlament podeljuje za dosežke na področju svobode misli. »V letošnjem letu imajo odličnega kandidata za nagrado Saharova – to je beloruski disident Aleś Bjaljacki,« je dobitnica omenjene nagrade in predsednica moskovske Helsinške skupine Ljudmila Aleksejeva komentirala dejstvo, da je za nagrado nominirana tudi skupina Pussy Riot.

Beloruski favorit je leta 2006 že prejel nagrado Saharova, ki jo podeljuje norveški Helsinški komite, istega leta pa je bil tudi med nominiranci za Nobelovo nagrado. Na štiri leta in pol zapora je bil obsojen na podlagi obtožb o utaji davkov, ki so mu jo »prinesli« bančni računi na Poljskem in v Litvi, za katere trdi, da so bili namenjeni financiranju dejavnosti njegove organizacije Vesna. Za njegovo obsodbo sta posredno krivi prav Litva in Poljska, ki že vrsto let goreče podpirata demokratične sile v Belorusiji, v tem primeru pa sta iz čiste malomarnosti režimu v Minsku predali strogo zaupne podatke o bančnih računih kar 400 beloruskih disidentov.

Za zdaj ostaja za rešetkami še 14 beloruskih političnih zapornikov, med katerimi je tudi nekdanji predsedniški kandidat Mikalau Statkevič, ki ga je mednarodna človekoljubna organizacija Amnesty International označila za enega od petih beloruskih zapornikov vesti. »V Amnesty International smo resno zaskrbljeni nad stanjem človekovih pravic v Belorusiji. V svojem poročilu pred parlamentarnimi volitvami v Belorusiji smo ugotovili, da narašča število aretacij mirnih protestnikov, s čimer jim oblasti kratijo neodtujljivo pravico do svobode govora in zbiranja,« so pozvali k takojšnji izpustitvi zapornikov vesti.

Mednje sodi tudi že omenjeni Bjaljacki, ki mu je Amnesty International ob okroglem jubileju na Facebooku namenila kampanjo Mi vsi smo Aleś (WeAllAreAles), s katero so njegove simpatizerje in podpornike beloruske civilne družbe pozvali, naj se fotografirajo s plakatom, na katerem mu želijo vse najboljše. Odzvalo se je na tisoče ljudi z vsega sveta.