Belorusija v novo leto z ruskim plinom

Ruski plinski velikan Gazprom in predstavniki Belorusije so dosegli dogovor o novih pogodbah za dobavo plina Belorusiji.

Objavljeno
30. december 2006 21.00
Belorusiji grozi prekinitev dobave plina
Minsk- Predstavniki Belorusije so sporočili, da so z ruskim energetskim velikanom Gazpromom dosegli dogovor o novih pogodbah za dobavo plina Belorusiji. Gazprom pa je zatrdil, da strani še ničesar nista podpisali in da je "o dogovoru še prezgodaj govoriti".

Beloruska stran je navedla, da je z Gazpromom dosegla dogovor o ceni oziroma o novih pogodbah za dobavo plina Belorusiji leta 2007.

Če se Minsk in Moskva ne sporazumeta o ceni plina, bo Gazprom s 1. januarjem 2007 prekinil dobavo plina Belorusiji, ta pa grozi, da bo v zameno ovirala dobavo ruskega plina evropskim državam.

Do spora je prišlo, ko je Gazprom beloruskim oblastem sporočil, da bo od 1. januarja 2007 več kot podvojil ceno za plin, ki jim ga dobavlja. Belorusija je doslej Gazpromu plačevala 46,68 dolarja za 1000 kubičnih metrov plina, po novem pa ruski energetski velikan od nje zahteva 200 dolarjev za enako količino plina.

Medtem pa je beloruska naftna družba Belneftehim v državni lasti danes naznanila, da bo z letom 2007 prekinila pogodbe z ruskimi naftnimi družbami zaradi napovedane uvedbe ruskih izvoznih carin. Nove dajatve naj bi namreč podražile rusko nafto, ki jo v Belorusiji predelujejo za prodajo zahodni Evropi.