Belorusija: za snovalca napadov zahtevajo smrtno kazen

Tožilstvo za domnevna snovalca napadov na postaji podzemne železnice Oktjabrskaja v Minsku zahteva usmrtitev s streljanjem.

Objavljeno
14. november 2011 18.14
Posodobljeno
14. november 2011 18.25
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Minsk − Belorusko tožilstvo je danes zahtevalo smrtno kazen s streljanjem za moška, obtožena zaradi aprilskega bombnega napada na postaji podzemne železnice v Minsku. V bombnem napadu na postaji Oktjabrskaja nedaleč od rezidence beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka je umrlo 15 ljudi, več sto je bilo ranjenih. To je bil daleč najbolj smrtonosen napad v Belorusiji po padcu Sovjetske zveze.

Namestnik beloruskega generalnega tožilca Aleksej Stuk je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sodišče prosil za »izredno kazen« za 25-letna Dmitrija Konovalova in Vladislava Kovaljeva. »Tožilstvo meni, da sta izredno nevarna tako družbi kot državi,« je dejal Stuk. Domnevni snovalec napadov Konovalov je obtožen izvedbe napada in priprave eksploziva, ki je bil nameščen na peronu postaje Oktjabrskaja, Kovaljev pa je obtožen sodelovanja. Osumljenca sta obtožena tudi bombnega napada na slovesnosti ob dnevu neodvisnosti v Minski leta 2008 in več drugih napadov v mestu Vitebsk leta 2005, v katerih je bilo ranjenih več kot sto ljudi.

Konovalov se je sicer izrekel za krivega, Kovaljev pa je vse obtožbe zavrnil. Na začetku sojenja je še preklical svoje pričanje proti prijatelju iz otroštva, češ da je vse izrekel pod pritiskom in v strahu pred usmrtitvijo.

Belorusija je edina država v Evropi, kjer še vedno izvajajo smrtno kazen, zato je pogosta tarča kritik tako Evropske unije kot številnih gibanj za človekove pravice. Kot je v spominih zapisal nekdanji beloruski krvnik, polkovnik Oleg Alkajev, ki je pobegnil iz države, zapornika s prevezanimi očmi odpeljejo v sobo in ga prisilijo, da poklekne, nato pa ga ustrelijo. »Smrt nastopi skoraj nemudoma,« je zapisal v knjigi z naslovom Vod smrti. Zadnja zabeležena usmrtitev v Belorusiji je bila na začetku leta, ko so zaradi trojnega umora usmrtili 28-letnega Olega Griškovca in 29-letnega Andreja Buradiko.