Konec novembra morda nova smrtna kazen v Belorusiji

Ali bodo moška, obtožena zaradi napada na postaji podzemne železnice v Minsku obsodili na smrt, bo znano konec meseca.

Objavljeno
15. november 2011 17.01
Posodobljeno
15. november 2011 17.17
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Minsk − Belorusko sodišče bo obsodbo moškima, obtoženima zaradi aprilskega bombnega napada na postaji podzemne železnice Oktjabrskaja v Minsku, izreklo 30. novembra. V daleč najbolj smrtonosnem napadu v Belorusiji po padcu Sovjetske zveze je sicer umrlo 15 ljudi, več sto je bilo ranjenih.

Napad na postaji se je zgodil le nekaj mesecev po kontroverzni zmagi Aleksandra Lukašenka na predsedniških volitvah. Ker je sovpadal z vladnim obračunavanjem z opozicijo, je navdahnil tudi nekaj teorij zarot, češ da so ga pripravile in izvedle kar beloruske oblasti, ki so ga nato uporabile za izgovor za zaostritev varnostnih ukrepov v državi.

Belorusko tožilstvo je za osumljenca, 25-letna Dmitrija Konovalova in Vladislava Kovaljeva, sicer zahtevalo smrtno kazen s streljanjem. Belorusija je namreč edina država v Evropi, kjer še vedno izvajajo smrtno kazen, zato je pogosta tarča kritik tako Evropske unije kot številnih gibanj za človekove pravice. Zadnja zabeležena usmrtitev v Belorusiji je bila na začetku leta, ko so zaradi trojnega umora usmrtili 28-letnega Olega Griškovca in 29-letnega Andreja Buradiko.