Benedikt XVI o prenovljenem humanizmu

Papež Benedikt XVI je med pridigo v baziliki svetega Petra v Rimu opozoril svetovne voditelje, da se morajo zavedati duhovnih in kulturnih vidikov življenja ob izzivih globalizacije.

Objavljeno
06. januar 2007 16.36
Papež Benedikt XVI je spregovoril o prenovljenem humanizmu ob izzivih globalizacije
Vatikan - Voditelji vseh verstev si morajo prizadevati, da se v času, ko se človeštvo spopada z izzivi globalizacije, ne bi pozabilo na duhovne in kulturne vidike življenja, je danes med pridigo v baziliki svetega Petra v Rimu ob prazniku svetih treh kraljev dejal Papež Benedikt XVI. Po njegovem mnenju se je pojavila potreba po izoblikovanju novega političnega, ekonomskega pa tudi ter predvsem duhovnega in kulturnega reda oziroma, kot pravi papež, prenovljenega humanizma.

Evropa ni več središče sveta

Po papeževih besedah se globalizacija v zadnjih desetletjih mora soočati z "izzivi", saj "središče ni več Evropa niti to, kar označujemo z (izrazom) Zahod ali sever sveta", meni Benedikt XVI. "Na začetku tretjega tisočletja smo se znašli ravno sredi obdobja človeške zgodovine, ki že dlje časa nosi ime 'globalizacija'," je dejal poglavar rimskokatoliške cerkve.

V sodobnem svetu politiki, znanstveniki in raziskovalci sicer resda igrajo pomembno vlogo, vendar pa je "treba danes, bolj kot kdajkoli prej, (v ta krog) vključiti tudi voditelje velikih nekrščanskih" kot tudi krščanskih verstev, je še pozval papež.

Papež naj bi se s tem sporočilom oprl na svojega predhodnika Janeza Pavla II., ki je pogosto izražal skrb, da se razvoj vse sodobnejšega sveta odvija na račun duhovne dimenzije človeštva.
Na trgu pred baziliko se je danes zbralo na tisoče vernikov, ki jih je papež opoldne blagoslovil. Praznik svetih treh kraljev je sicer tudi čas, ko Italijani obdarijo svoje otroke.

Papež je spregovoril tudi o pripadnikih pravoslavne cerkve, ki bodo v nedeljo praznovali božič, in jim ob tej priložnosti "srčno voščil" mir in blaginjo.