Benedikt XVI svari pred spopadom civilizacij

Papež Benedikt XVI je v predbožičnem nagovoru v baziliki svetega Petra v Vatikanu posvaril pred nevarnostjo spopada civilizacij in ponovno poudaril pomen celibata za rimskokatoliške duhovnike.

Objavljeno
22. december 2006 17.43
Papež Benedikt XVI.
Vatikan - Papež Benedikt XVI. je danes med pripravami na božične slovesnosti v tradicionalnem predbožičnem nagovoru pred člani kurije v baziliki svetega Petra posvaril pred nevarnostjo spopada civilizacij in ponovno poudaril pomen celibata za rimskokatoliške duhovnike. V naslednjih dneh sicer papeža čaka veliko dela, zlasti božična polnočnica, nato pa na božični dan še poslanica mestu in svetu oz. "urbi et orbi", ki jo bodo prenašali po televiziji.

Iztekajoče leto so zaznamovali spopadi v sveti deželi

Papež je dejal, da je bilo iztekajoče se leto zaznamovano s spopadi v Sveti deželi in nevarnostjo spopada civilizacij in verstev. Obudil je spomine na svoj nedavni obisk Turčije in ponovno izrazil spoštovanje islamu. Dodal je, da se islamski svet danes sooča z "zelo podobnim izzivom, kot se je katoliška cerkev med razsvetljenstvom". A četudi je po njegovih besedah potrebno pozdraviti dosežke razsvetljenstva, pa se je potrebno vseeno boriti proti pozitivističnemu relativizmu, ki zanika obstoj boga.

Benedikt XVI: Celibat katoliških duhovnikov je dokaz vere

V nagovoru pred kurijo je papež Benedikt XVI. še poudaril, da je celibat katoliških duhovnikov "dokaz vere", omenil pa je tudi pomen tradicionalne družine in ponovno zavrnil istospolne zveze.
Na trgu Svetega Petra so medtem postavili 34 metrov visoko božično drevo z 20.000 lučkami, v Vatikanu pa v naslednjem tednu pričakujejo več deset tisoč vernikov, ki bodo obiskali tudi ogromne jaslice, postavljene pred smreko.

Papež bo 1. januarja v baziliki Svetega Petra vodil tudi tradicionalno novoletno mašo, s katero bo rimskokatoliška cerkev obeležila 40. svetovni dan miru.