Beograd in Priština menda dosegla dogovor o mejnih prehodih

Beograd in Priština sta dosegla dogovor o upravljanju mejnih prehodov med Kosovom in Srbijo, poroča prištinski časnik.

Objavljeno
12. november 2011 15.26
Posodobljeno
12. november 2011 15.26
Ti. Kr., Delo.si
Ti. Kr., Delo.si
Priština - Po poročanju časnika Koha Ditore kompromisni predlog predvideva, da bi sporne prehode skupaj nadzorovali policisti in cariniki Srbije, Kosova in misije EU na Kosovu (Eulex), poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Posrednik Evropske unije v dialogu Beograda in Prištine Robert Cooper se je po poročanju časnika v petek srečal z glavno pogajalko Prištine Edito Tahiri. Sestanek je bil zaprt za javnost, namenjen pa naj bi bil še zadnjim pripravam, preden se bo Tahirijeva v Bruslju znova srečala z vodjo srbske pogajalske ekipe Borislavom Stefanovićem, poroča Tanjug.

Časnik ob tem ocenjuje, da je s sprejetjem predloga uradno tudi sprejeta tema mejnih prehodov, ki so tako postali del dialoga med Beogradom in Prištino. Vlada kosovskega premierja Hashima Thacija je sicer temu prej nasprotovala, piše Slovenska tiskovna agencija.

Po podatkih časnika je Stefanović oktobra Cooperja prosil, naj predlog o skupnem upravljanju predstavi oblastem v Prištini. Stefanović je sicer želel, da bi integriran sistem upravljanja meja veljal le za mejna prehoda Jarinje in Brnjak, a je Cooper predlog razširil na vseh šest prehodov.

Takšen kompromis so Srbi na severu Kosova pred dnevi ostro zavrnili. Skupščina predstavnikov srbskih občin na severu Kosova je namreč odločila, da cariniki in policisti kosovske vlade na mejnih prehodih nimajo kaj početi, saj ne gre za meddržavno, pač pa mejo znotraj države.

Proti Stefanoviću so vložili tudi kazensko ovadbo ter s tem odrekli podporo pogajalski ekipi Beograda. Nadalje so vse med Beogradom in Prištino v Bruslju že sklenjene dogovore razglasili za neveljavne in nične. "Izgovor, da je eden od carinikov Srb, ne pomeni ničesar, saj on nosi samo srbsko ime in priimek, sicer pa je v službi v uniformi in s pečatom samooklicane države Kosovo," so zapisali v sporočilu za javnost, še poroča STA.