Beograd napovedal ofenzivo za Kosovo

Srbska pogajalska skupina za prihodnji status Kosova je napovedala okrepljeno diplomatsko dejavnost za obrambo srbskih državnih interesov na Kosovu.

Objavljeno
30. marec 2007 22.26
Beograjsko delegacijo na Dunaju vodita srbski predsednik Boris Tadić in premier Vojislav Koštunica
Beograd - Srbska pogajalska skupina za prihodnji status Kosova je na današnjem sestanku, ki mu je predsedoval srbski predsednik Boris Tadić, odločila, da bo stališča Beograda na seji Varnostnega sveta Združenih narodov pojasnil premier Vojislav Koštunica. Na sestanku so tudi odločili, da bodo nadaljevali okrepljeno diplomatsko dejavnost za obrambo srbskih državnih interesov na Kosovu, je sporočila pogajalska skupina.

Pogajalska skupina je na rednem sestanku obravnavala tudi poročila o dejavnosti svojih članov od zadnjega srečanja s prištinsko delegacijo na Dunaju 10. marca. Skupina je tudi izpostavila, da so njeni člani med številni srečanji argumentirano izpodbijali predlog o prihodnjem statusu Kosova in spremljajoče poročilo, ki ga je posebni odposlanec ZN Martti Ahtisaari v ponedeljek izročil članicam VS ZN. Ahtisaari naj bi v VS ZN svoj predlog osebno prvič predstavil predvidoma 3. aprila, tega zasedanja pa naj bi se udeležila tudi Koštunica in kosovski predsednik Fatmir Sejdiu.

Eden od članov pogajalske skupine Marko Jakšić, ki prihaja s Kosova, je povedal, da bodo predstavniki Beograda v okviru okrepljene diplomatske dejavnosti obiskali vse stalne in nestalne članice VS ZN. "Lobiramo tudi v Evropski uniji, saj menimo, da še ni vse izgubljeno in da gre za odločilni diplomatski boj, glede katerega pričakujemo, da se bo ugodno končal za Srbijo," je poudaril Jakšič in napovedal obiske v države Afrike, Azije, v Moskvi in Berlinu.

Sestanka so se udeležili vsi člani srbske pogajalske skupine, vključno z obema sopredsednikoma, Tadičem in Koštunico, ter zunanjim ministrom Vukom Draškovićem.