Beograd: Pohod demokracije v trdi temi

Parada ponosa: Protestni pohod najbrž na tihem dogovorjen s srbsko oblastjo.

Objavljeno
28. september 2013 17.38
SERBIA-RIGHTS-GAY
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd - Pet minut pred polnočjo so pripadniki gejevske populacije pripravili protestni sprehod kot odgovor na odločitev srbske oblasti, da bo prepovedala parado ponosa v srbski prestolnici. Za varnost nekaj več kot sto udeležencev protesta so skrbeli policisti v polni bojni opremi.

Čeprav so se protestniki organizirali s sporočili SMS in po družbenih omrežjih, se ni bilo mogoče izogniti vtisu, da je bil pohod, ki se je začel včeraj ob 23. uri po eni glavnih mestnih prometnic od sedeža vlade do parlamenta, na tihem dogovorjen s srbsko oblastjo. Če zanemarimo nesramne opazke na račun istospolno usmerjenih, se je pohod končal po 45 minutah brez incidentov, kar ne spremeni dejstva, da je oblast že tretjič zapored prepovedala parado ponosa.

Protestniki so nosili zastave mavričnih barv in transparente z napisi, kot so »Imamo ponos«, med pohodom pa so vzklikali še: »To je Srbija«, »Zmaga« in »Naj živi ljubezen«. Da ni bilo incidentov, gre zasluga tudi okrepljenim policijskim silam, ki so imele generalko že pred odločitvijo srbskega urada za koordinacijo varnostnih služb, da parade ne bo. Pred poslopjem srbskega parlamenta ni bilo govorov, protestniki pa so se mirno razšli, tako da je bil volk sit in koza cela.

Član organizacijskega odbora Boban Stojanović je za Nedelo izjavil, da je pomembno, da se je »pride«, ponos, zgodil. »Nismo dovolili, da nas zaprejo med štiri stene. Nikogar nismo klicali, da nas brani, temveč smo pogumno šli na ulice in pokazali, da smo vsak dan tu in da nobena prepoved ne more biti večja od naše želje po svobodi,« je še dejal Stojanović. Po njegovem je izjemno porazno, da skupinico ljudi, ki si mirno prizadeva za svoje pravice, zlorabljajo kot sredstvo politične manipulacije. Sklenil je z besedami, da je spodbudna njihova odločitev, da se ne predajo in da življenje vzamejo v svoje roke.

Dramaturginja Biljana Srbljanović je menila, da je žalostno, da morajo nositi glavo v torbi in da je na ulicah več policistov kot protestnikov, da bi lahko pokazali, da dihajo in hodijo po svojem mestu kot vsi drugi. Kot je še dodala, ni mogoče z ničimer upravičiti prepovedi državljanom, da se svobodno sprehodijo in da so ponosni na to, kar so. Neredi se ne dogajajo sami od sebe, temveč morajo biti zelo dobro logistično organizirani, je poudarila Srbljanovićeva in dodala, da so se protestniki zbrali, da bi pokazali, da imajo pravico do življenja.

Le ena sprememba

Režiser Gorčin Stojanović je povedal, da je bil po prepovedi zelo žalosten in potrt. Zato je na Facebooku napisal, da živijo v gnusnem mestu in državi. Za Nedelo je tudi izjavil, da je v dvajsetih letih edina sprememba ta, da so se nekoč pretepali s policisti, zdaj pa jih ti varujejo. »Čeprav smo mi še vedno v športnih copatih za beg, oni pa v polni bojni opremi,« je še dejal Stojanović. Končal je z ugotovitvijo, da se je demokracija res zgodila sredi noči, vendar gre za veliko pomembnejši dogodek, kot si je mogoče misliti.

Članica organizacijskega odbora Maja Mićić je dejala: »Ne bomo se umikali, ker nismo mi tisti, ki jih je treba umakniti z ulic ali izolirati.« Član organizacijskega odbora Goran Miletić je poudaril: »Cilj aktivistov LGBT je, da pokažemo, da imamo tudi mi pravico do svobode zbiranja, ki mora biti zajamčena vsem državljanom.« Sklenil je z besedami: »Danes so nam to pravico odvzeli, mi pa jo skušamo uživati.«