Berdimuhamedov že zaprisegel kot novi predsednik

Začasni turkmenistanski predsednik Gurbangulij Berdimuhamedov je bil danes razglašen za zmagovalca nedeljskih predsedniških volitev in je že takoj zaprisegel kot novi predsednik države.

Objavljeno
14. februar 2007 11.05
Berdimuhamedov je zaprisegel je na volitvah v nedeljo zmagal
Aškabad - Začasni turkmenistanski predsednik Gurbangulij Berdimuhamedov je bil danes razglašen za zmagovalca nedeljskih predsedniških volitev in je že takoj zaprisegel kot novi predsednik države. Na volitvah je prejel 89,23 odstotka vseh glasov, je sporočila turkmenistanska volilna komisija. S tem bo Berdimuhamedov nasledil dolgoletnega predsednika Saparmurata Nijazova, Turkmenbašija, ki je umrl decembra.

Berdimuhamedov je svečano obljubil, da bo spoštoval zakone in ustavo, si prizadeval za dobro ljudstva in za razvoj države ter da bo stopal po poti Turkmenbašija. Vendar je dolgoletni privrženec Nijazova pred izvolitvijo napovedal tudi nekatere spremembe. Med drugim naj bi ukinil enostrankarski sistem, ki je doslej vladal v državi, Turkmenistancem pa omogočil širok dostop do interneta. Prav tako se je zavzel za večje gospodarske priložnosti. Številni Turkmenci si želijo tudi, da bi Berdimuhamedov Turkmenistan odprl mednarodni skupnosti.

Politični analitiki kljub napovedanim reformam pod Berdimuhamedovim vodstvom državi napovedujejo le počasne politične spremembe. 21-letna stroga vladavina Nijazova, ki je bil znan tudi kot Turkmenbaši, oče vseh Turkmenistancev, naj bi namreč državi pustila močan pečat, ki ne bo dovolil hitrih sprememb, pač pa le počasen razvoj.